U današnjem užurbanom rasporedu, teško je ponekad i odlučiti što kuhati, ali i pravi izazov predstavlja – kako se zdravo hraniti.

Ipak, postoje načini kako se to vrlo može postići ako imate – disciplinu.

Svatko mora pronaći dovoljno vremena za kvalitetne i hranjive obroke, a sve je do planiranja i razmišljanja u glavi.

Stručnjaci se slažu u stvarima koje to mogu popraviti, a neke od njih donosimo u nastavku. Zapišite ih i krenite primijenjivati:

Kombinirajte biljne izvore željeza s vitaminom C

Ako ne želite jesti meso, koje je odličan izvor željeza, postoje biljni izvori, uključujući obogaćene žitarice za doručak, obogaćeni kruh, lisnato povrće, tofu, grah i leća – kako tvrde stručnjaci. No željezo biljnog podrijetla slabo se apsorbira bez vitamina C. Stoga kombinirajte obogaćene žitarice s bobičastim voćem, salatu od slanutka s rajčicama i paprikom te lisnato povrće s limunovim sokom, a zelenoj salati dodajte ostatke hladne tjestenine i krumpira, piše ljepotaizdravlje.hr.

Na stolu držite zdjelicu badema
Stavite ploške ili kriške badema u posudu koja se može zatvoriti na kuhinjski stol radi lakšeg pristupa. Bademi su odlična namirnica i orašasti plod iznimno dobar za zdravlje, a svakako i dobra zamjena za bilo kakve slatkiše, čokoladu i čips. Iako se ispočetka teško priviknuti, s vremenom će vam prijeći u naviku i bademi će ići svuda s vama!

Doručak nadopunite borovnicama
Dodavanje borovnica vašim obrocima jedan je od najukusnijih načina kako da povećate hranjive tvari. Istraživanja pokazuju da borovnice potencijalno mogu povećati razinu serotonina, takozvanog “hormona sreće” u mozgu i mogu smanjiti upalu uzrokovanu slobodnim radikalima, kako piše eatthis.com. Najbolje vrijeme za konzumiranje je kad su one svježe, ali ako ste ih stavili u škrinju svakako ih možete koristiti i upotrebljavati kroz cijelu godinu.

Pazite kako i koliko dugo kuhate povrće
Često način na koji kuhate može biti jednako važan kao i ono što kuhate kad je u pitanju dobivanje najviše hranjivih tvari za vaš novac. Primjerice, kuhanje povrća na pari zadržava više hranjivih tvari jer samo kuhanje obično dovodi do gubitka vitamina.

Preskočite kiselo vrhnje
Hranjivu vrijednost svog obroka povećat ćete ako umjesto kiselog vrhnja koristite obični grčki jogurt bogat proteinima koji je dobar izvor kalcija i probiotika. Isto tako, za vrhnje uvijek birajte alternative i pokušajte ga ne koristiti koliko god je moguće.
Koristite začinsko bilje

Začini i bilje ne samo da dodaju okus vašim jelima već dodaju i hranjive tvari i antioksidanse. Zato ih uključite u svaki obrok koji radite. Bilo da se radi o sušenom začinskom bilju ili svježem, svakako je dobar izbor za kuhanje jer će jelo učiniti puno ukusnijim.