''Procijenili smo da je potrebno ići na formiranje vlasti na svim razinama. Isto tako koalicije moraju biti formirane na bazi programa. Kada je u pitanju SDA, to su razgovori oko EU, NATO-a, borba protiv korupcije i kriminala, sigurnost građana, gospodarstvo, izmjena Ustava, Izbornog zakona, socijalna pravda'', rekao je nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH, dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Dodao je kako je s Čovićem imao sadržajan sastanak naglasivši da su procijenili da će baza u formiranju vlasti upravo biti SDA i HDZ BiH na svim razinama te da su se usuglasili da je potrebnio što prije formirati vlast.

''Svima su vrata otvorena. Pozivamo i ostale da nam se priključe. U sljedećih sedam do deset dana završit ćemo ciklus pregovora s ostalim strankama i nakon toga ponovo se sastati kako bi postigli konačan dogovor i došli do određenih raspodjela pozicija'', rekao je Izetbegović i dodao kako su vrata otvorena i Fahrudinu Radončiću i SBB-u.

''Oni su ostvarili značajan izborni rezultat tako da ćemo razgovarati i s ovom strankom'', rekao je Izetbegović dodavši kako su vrata svima otvorena.
 


I Čović je rekao kako je cilj vlast na svim razinama te ponovio vremenski rok od deset dana nakon čega će ''imati programske okvire i imati jasan sporazum o stranačkim odnosima na svim razinama kada su u pitanju ove dvije stranke''.

''Optimističan sam i ostajem pri tome da do kraja godine možemo imati vlast. Najznačajnije pitanje o kojem smo danas razgovarali je kako stabilizirati ekonomsku situaciju u BiH, tako da vjerujem da ćemo za deset dana imati jasan dogovor. Ne postoji pitanje o kojem ove dvije stranke neće imati zajednički stav'', kazao je Čović, koji je Izetbegovića izvijestio detaljima sastanka s izaslanstvom SNSD-a u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH i budući hrvatski član Predsjedništva novinare je izvijestio kako će u srijedu imati susrete s izaslanstvima DS-a i PDP-a.