HDZ BiH i SDP će u ime koalicije koja tvori vlast u Federaciji BiH do 28. ožujka dostaviti imena ministara kojima će povjeriti resore, a dan kasnije će predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, donijeti odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH.

Zaključak je to sastanka ''osmorke'' i HDZ-a BiH koji se danas održao u Mostaru.

Iako je obraćanje medijima najavljeno za 13 sati, obraćanje medijima je kasnilo jer su navodno neki sudionici sastanka bili na džumi.

''Dogovorili smo resore i time vezivali datume do kada moramo imenovati ministre. Do 28. ožujka koalicijski partneri trebaju dati imena'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekavši kako je rok za imenovanje Federalne vlade do 6. travnja.

Dodao je i da drugi sporazum koji su potpisali ''tiče se programskih definicija i dogovorili se da resorni ministri na tragu programskih mjera predlože predsjedniku Vlade kako bi to postao zajednički program rada.''

''Raspravili smo i mnoga druga pitanja te otvorili razgovore i oko mnogih drugih institucija. Čini mi se da smo pokazali otvorenost'', rekao je Čović.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić je rekao da su došli do zajedničkog cilja.

''Nismo se bavili bilo kime osim nama samima i onime što želimo uraditi i da u startu imamo konkretne programe i obaveze'', rekao je i dodao da se izgubilo puno vremena.

Čović je rekao kako će ministarstvo financija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i ministarstvo kulture pripasti grupaciji koju on zastupa te dodao kako će među ovih šest resora voditi barem dvije dame.

Čović nije želio komentirati odluku Ustavnog suda pa apelaciji Džaferovića i Komšića o Schmidtovim odlukama oko Izbornog zakona kao niti Milorada Dodika.

Nikšić je rekao kako je preostalih 10 resora pripalo strankama ''osmorke'' te da je sve precizno dogovoreno te da odluke Ustavnog suda ne treba komentirati.

''Ako hoćemo imati vladavinu zakona onda se moram naučiti poštivati odluke pogotovo ustavnog suda'', rekao je.

Bljesak.info