Vlade najmanje pet europskih zemalja pomno prate situaciju i mogle bi se pridružiti SAD-u uvodeći sankcije protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, objavio je srbijanski Mondo navodeći kako se doznaje da će putem Amerikanaca krenuti i neke europske zemlje, među kojima je i Njemačka.

''Veleposlanici pet europskih zemalja, uključujući i Njemačku dobili su instrukcije da će njihove države u ovakvim stvarima pratiti Amerikance. Nešto slično je rečeno i veleposlaniku EU u BiH Larsu-Gunnaru Wigemarku. To još uvijek ne mora ništa značiti, jer u ovakvim slučajevima se odlučuje različito, ovisno o tome koja osoba je na udaru, ali nije nerealna mogućnost da Miloradu Dodiku bude zabranjeno putovanje i blokirana imovina i u još nekim zemljama mimo SAD-a. To bi već bio ozbiljan udarac'', tvrde neimenovani diplomatski izvori srbijanskog portala.

State Deparment potvrdio je u utorak navečer da su Sjedinjene Američke Države Dodiku uvele sankcije, koje podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack rekla je da je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora, u konzultaciji sa State Departmentom, službeno definirao status i uveo sankcije, u skladu s Izvršnom uredbom (E.0.) 13304 koju je 2003. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush.

"Ta odredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma. Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu europsku integraciju zemlje. Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", rekla je američka veleposlanica.

Na vijest o sankcijama među prvima je reagirao premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao kako nije realno očekivati da se sankcijama pridruži Srbija te da zamrzne imovinu Dodika i onemogući mu ulazak u tu državu.