Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, piše "Blic".

Sankacije protiv Milorada Dodika podrazumjevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije službeno obaviješten da su mu Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije, ali da, kako je naveo, takvo nešto očekuje.

''Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu tačna, jer nijedan službeni dokument još nisam dobio. Ali, očekujem tako nešto'', rekao je Dodik za beogradske “Novosti”, a tu informaciju prenijeli su i banjalučki mediji.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostao je bez vize za putovanje u Sjedinjene Američke Države gdje je kanio boraviti 20. siječnja, u vrijeme inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika.

Dodik je ranije inzistirao na tvrdnjama kako je dobio poziv upravo za ceremoniju Trumpove inauguracije, no ispostavilo se kako je riječ o sporednim zbivanjima koja s tim nemaju nikakve izravne veze.

Kako bi putovao u SAD najprije je tražio diplomatsku vizu, no ona mu je odbijena s obrazloženjem kako na to nema pravo jer ne predstavlja BiH kao državu.

Nakon toga je bio prisiljen doći u konzularni odjel američkog veleposlanstva u Sarajevu i tamo zatražiti odobravanje redovite vize, no ona mu do danas nije odobrena.

Nakon svega toga, Dodik je rekao da će sadašnja veleposlanica SAD-a u BiH Maureene Cormack 'vrlo brzo otići' iz BiH nakon čega će se stvoriti uvjeti da dobije vize SAD-a.