Samo jedno energetsko piće dovoljno je da poveća rizik od srčanog i moždanog udara u idućih 90 minuta, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Texas u Houstonu.

Prethodna istraživanja povezivala su ispijanje energetskih pića s problemima želuca, živcima te srcem, no ovo posljednje ukazuje da može uzrokovati i ozbiljnije probleme zbog suženje žila koje mogu usporiti ili zaustaviti protok krvi do mozga i srca.

U istraživanju su sudjelovala 44 studenta u davedesetim godina koji nemaju zdravstvenih problema. Znanstvenici su testirali njihove funkcije endotela, sloj stanica koje prekrivaju površinu krvnih žila – čija je disfunkcija pokazala da je uzročnik srčanih udara, jer se arterije ne mogu u potpunosti proširiti.

Testovi su provedeni prije te nakon ispijanja energetskog pića te ponovno nakon 90 minuta, a pokazalo se da su se žile suzile za gotovo pola u razdoblju od 90 minuta nakon popijenog energetskog pića.

Dr John Higgins, profesor medicine i autor istraživanja pojasnio je da su spomenuta pića sve popularnija te su istraživanja poput ovih itekako bitna kako bi se dobilo odgovre o rizicima učestale konzumacije energetskih pića.

Ranije istraživanje provedeno na na Sveučilištu Waterloo u Ontariju, pokazalo je da je 55% ispitanika u dobi od 12 do 24 godine, nakon ispijanja energetskog pića imalo problema, povraćali su, imali bolove u prsima, a neki čak i napade.

Voditelj istraživanja professor David Hammond,pojasnio je kako se mnogi zdravstveni problemi uzrokovani ispijanjem energetskih pića povezuju s kofeinom koji je jedan od glavnih sastojaka ovakvih pića, no probleme mogu uzrokovati drugi sastojci, posebice u kombinaciji s alkohol ili uz intenzivnu tjelesnu aktivnost.

Kako bi ukazao na štetnost energetskih pića i upozorio mlade da ih ne konzumiraju, poznati kuhar Jamie Oliver je proveo kampanju za zabranu prodaje ovakvih pića djeci i mladima, piše Večernji.hr.