Salata od graha brzinsko je jelo kojem se rado vraćamo, samo što se može dogoditi da nam malo dosadi. U tom slučaju mogu pomoći male promjene poput novih začina i drugačijeg dressinga, no puno je zanimljivije iskušati potpuno nove recepte. Mi smo naišli na jedan izvrstan, kod nas manje poznat, ali inače omiljen i to u ulozi salate, priloga ili samostalnog jela, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o jelu iz turske kuhinje, izvornog naziva Piyaz, od perzijske riječi za luk, koji je jedan od neizostavnih sastojaka ovog jela. Obično se smatra salatom, ali kao što smo već spomenuli, može imati različite uloge. Često se poslužuje kao prilog uz meso s roštilja, osobito uz ćevape, a ako joj dodate tvrdo kuhana jaja, dobit ćete ukusan i zasitan obrok.

Nudimo vam osnovni recept pa ga mijenjajte prema željama i potrebama. Primijetit ćete da je jedan od začina koji se koriste soumac, a ako ga nemate, zamijenite ga mješavinom ribane korice limuna, soli i papra.

Turska salata od graha

Sastojci:

400 g bijelog graha (1 manja limenka)
2 rajčice
2 jaja
1 ljubičasti luk
1 crvena paprika
1 limun
1/2 vezice peršina
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica začina soumac
½ žličice ljute paprike
sol, papar

Priprema:

Stavite kuhati jaja u hladnu vodu, a nakon što voda uzavre kuhajte ih 5-7 minuta. Ohladite ih i ogulite te ih narežite na četvrtine.

U međuvremenu lisnato narežite luk pa ga posolite i pospite soumacom te rukama dobro utrljajte začine. Ovaj će ga postupak omekšati i omogučit će da se okusi bolje prožmu.

Nasjeckajte rajčice, papriku i peršin. Dodajte ih ocijeđenom grahu te dodajte luk, ljutu papriku, sol, papar, limunov sok i maslinovo ulje. Promiješajte, kušajte okus te poslužite ukrašeno komadima tvrdo kuhanog jaja.