Ruska Nacionalna republikanska armija (NRA) preuzela je odgovornost za ubojstvo ratnog blogera i prokremljskog propagandista Vladlena Tatarskog koji je u nedjelju poginuo u eksploziji.

Ista je organizacija ranije preuzela odgovornost za ubojstvo Darje Dugine, kćeri ideologa i propagandista Aleksandra Dugina koja je 20. kolovoza prošle godine poginula u eksploziji automobila. Kao i njen otac, Darja je također podržavala agresiju na Ukrajinu i širenje ruskog teritorija, javlja Raport.

“Organizirali smo i 2. travnja proveli akciju protiv skupine Z-aktivista i osobno protiv poznatog ratnog huškača i ratnog propagandista, ratnog zločinca Maksima Fomina, poznatog kao Vladlen Tatarski”, objavila je NRA u poruci na Telegramu.

“Ovaj čin smo pripremili i proveli samostalno. Nemamo nikakve veze niti smo primali pomoć od bilo kakvih stranih struktura, a kamoli specijalnih službi”, dodaje se, prenosi The New Voice of Ukraine.

U poruci također piše da njihova akcija nije bila usmjerena protiv civila te da su sve žrtve napada bile pristaše ruskog rata protiv Ukrajine. Organizacija je pozvala ruske aktiviste za ljudska prava da pomognu Darji Trepovoj, koju vlasti sumnjiče da je izvela napad.

Okružni sud u Moskvi odobrio je zahtjev tužitelja da se Trepovoj odredi istražni zatvor. Optužena je za terorizam i trgovanje eksplozivom, a u pritvoru će ostati do 2. lipnja.

Tužitelj tvrdi da je upravo ona Tatarskom donijela kipić koji je eksplodirao u njegovim rukama te ozlijedio 40 ljudi koji su se okupili na događaju koji je on organizirao u Moskvi. Istražitelji tvrde da se radi o terorističkom napadu koji je organiziran u Ukrajini.