Školska godina za učenike završena je na neobičan i specifičan način jer je daljinski upravljač ugasio školsko zvono. Nastava je ove godine u drugom polugodištu protekla u uvjetima koji su bili novi za sve, učenike, roditelje i nastavnike, pred koje je stavljen jedan izazov jer su, umjesto u školskim klupama, učenici nastavu slušali preko TV ekrana, domaću zadaću slali su porukama, odgovarali videopozivima, a sve zbog pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH.

Brige već počele

Unatoč neobičnim okolnostima, učenici su, manje ili više, uspješno prošli sve nastavno gradivo i uživaju u ljetnom raspustu. No, osim što se brinu za zdravlje i egzistenciju, roditelji su već u brizi kako nabaviti udžbenike za iduću školsku godinu.

Iako će učenici u školske klupe, bar se nadamo, s obzirom na izvanredne okolnosti koje nas prate, sjesti tek u rujnu, pripreme za novu školsku godinu, kad je u pitanju nabava udžbenika, već su počele. Roditelji već u raznim grupama na Facebooku nude rabljene udžbenike.

To što su se rabljeni školski udžbenici već sad našli u ponudi i ne čudi jer je kupnja udžbenika te školske opreme i pribora ogroman udar na kućne proračune. Prosječna plaća u FBiH iznosi 950 KM i roditelji koji imaju dvoje ili više školaraca teško ih za toliko novca mogu opremiti za školu. Onima koji su zbog pandemije ostali bez posla, bit će još teže.

Što kažu roditelji

Primjerice, komplet udžbenika za osmi razred devetogodišnje škole košta oko 345 KM, a za deveti razred desetak KM manje, odnosno 335 KM. I to je tek početak. Tome treba dodati školski pribor i opremu te ruksake, koji se kreću od 30 do nekoliko stotina KM. Tu je i oprema za tjelesni odgoj, a o novoj odjeći i obući da i ne govorimo. Zbog svega ovoga posljednjih godina vlada pomama za rabljenim udžbenicima.

"Kći koja je završila drugi razred srednje škole svoje knjige već je prodala djevojčici koja je i ranije kupovala knjige od nje i sad traži za kupiti rabljene knjige za treći razred. Sin je završio četvrti razred srednje škole i njegove knjige ću prodati i kupiti mu ponovno rabljene", kazala nam je mama iz Mostara.

Prema njezinim riječima, prošle godine knjige za oboje djece našli su preko Facebooka i nada se da će i ove godine isto. 

"Sinu smo prošle godine morali kupiti samo nove bilježnice, što nas je koštalo 50 KM. Kćeri smo uspjeli kupiti većinu knjiga za 50 KM, dok smo četiri udžbenika morali kupiti nova, ali svejedno smo uštedjeli dosta jer nas je nov komplet stajao 350 KM. Kupnjom rabljenih udžbenika uspjeli smo srezati troškove za više od 250 KM. 

Rabljeni udžbenici spašavaju nas jer, zahvaljujući njima, za ušteđeni iznos kupimo ostalu opremu za dvoje djece. Za opremu dvoje djece samo za kupnju novih udžbenika trebalo bi nam oko 500 KM
", kazala je. 

Prema dostupnoj ponudi, kompleti rabljenih udžbenika trenutačno se kreću od 30 do 50 KM, ovisno o razredu i programu, ili od 5 do 8 KM po komadu.