Obespravljeni, poniženi i prevareni radnici tvrtki u vlasništvu širokobriješke obitelji Lijanovići su u petak ujutro izašli prosvjedovati pred sjedište nekadašnjeg hercegovačkog giganta na Visokoj Glavici u Širokom Brijegu, a kasnije i pred obiteljskom kućom Jerke Ivankovića Lijanovića na Trnu.

Njih preko sto se konačno odlučilo suprotstaviti Lijanovićima i njihovoj kliki, koji su ih godinama ponižavali i bez kruha ostavljali. Među okupljenim i ogorčenim radnicima moglo se čuti kako neki od njih nisu već godinu i pol primili svoju krvavo zarađenu i zasluženu plaću.

 Jerkina kćer prijeti policijom

-Već dvanaest godina nikome od nas nisu uplatili ni dana radnog staža, ni mirovinsko niti zdravstveno osiguranje. Ovdje među nama su svi oni koji već cijelu godinu nisu dobili svoju plaću, a ima i onih koji nisu primili posljednjih 16 plaća. Ponekad bi dobili neku mizernu dnevnicu, govorili su ogorčeni radnici koji su došli tražiti barem pola plaće.

-Božić je pred vratima i doista ne znam kako ću svojoj šesteročlanoj obitelji omogućiti dostojnu proslavu najradosnijeg katoličkog blagdana. Došli smo tražiti barem pola svoje plaće, a oni su nam zatvorili vrata i pobjegli, točnije njegova kćerka Matea Alpeza (Jerkina kćer, op.a.) nam je zaprijetila policijom, skoro u suzama je za Dnevnik.ba rekao jedan od prosvjednika koji nije dobio zadnjih deset plaća zarađenih u odjelu prerade mesa.

Lijanovićeva samovolja ogorčene radnike još više boli kada čuju kako će uskoro, sudeći po informacijama koje dopiru do njih, kompaniju preuzeti izvjesni poduzetnik Sadik sa svojim radnicima iz Turske. Navodno je već 20-ak Turaka dolazilo na Visoku Glavicu i tražilo smještaj u Širokom Brijegu.

Za ovako loš položaj radnici ne krive samo Lijanoviće, nego i sve institucije i financijske inspekcije koje su zatvarale oči pred sada već nagomilanim problemima i firmama su uvijek izdavali dozvole za rad.

Na prosvjedima u Širokom okupili su se radnici brojnih tvrtki u vlasništvu braće Lijanovići:  Junita, MI-MO, Farmko, Alpen Mit, ZD.I Produkt i Laktat samo su neke od tvrtki koje su samo fiktivno posjedovale imovinu i poslujući s posrnulom mesnom industrijom Lijanovići d.o.o. stvarale milijunske dugove  prema državi na ime poreza i doprinosa (skoro 12 milijuna KM), da bi nakon toga bivale ugašene.
 
Rad blagdanima, bježanje od inspekcije...

-Bila sam presretna kad sam prije dvanaest godina dobila posao u velikoj mesnoj industriji, kazala je za Dnevnik.ba jedna od izvaranih radnica iz Širokog Brijega.

Odmah je bila osigurana i prijavljena. Tako je bilo punih jedanaest mjeseci, dok niije ostala bez prve plaće. Onda su krenule isplate plaća u bonovima koje su radnici mogli koristiti samo u Lijanovićevim radnjama.

-Onda se dotična gospoda dala u politiku, pa su me zbog neizvršenih obveza oko prikupljanja glasača na njihov Boljitak poslali na „hlađenje“. Kasnije su me vratili na posao i dali me u rad u sve tri smjene. Bilo je tu svega, rada svecima i blagdanima, danima i noćima, rada na crno i bježanja od inspekcije. I tako iz godine u godinu, od Lijanovića d.o.o. do Alpen Mita, kazala je.

Stoga sam, veli, došla pružiti podršku svim kolegama koji su proživjeli sličan pakao u ovim njihovim tvrtkama.

-Nije mi do osam plaća koje mi duguju, nego do dostojanstva koje su mi uzeli. Do zdravlja koje mi nitko ne može vratiti. Do godina radnog staža kojeg nikad neću dobiti. Ljudi, 21. stoljeće je i postoje robovi! To vam jamčim, ispričala je naša sugovornica, jedna od onih koji su proživjeli pakao rada kod Lijanovića.

Iako se braća Lijanovići zajedno s direktorima svih tvrtki u njihovu vlasništvu, koji su uhićeni za vrijeme istrage državnog tužiteljstva u slučaju Meso, terete za kaznena djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranje novca te krivotvorenja ili uništenje poslovnih knjiga, suvlasnik kompanije i najmlađi od četvorice braće Jerko Ivanković Lijanović  je u Sarajevu sazvao konferenciju za medije i zanijekao tvrdnje svojih radnike poručivši kako prosvjedi „nisu prosvjedi radnika tvrtke Lijanovići d.o.o, jer ta tvrtka već 12 godina nema zaposlenike iz razloga što im Uprava za neizravno oporezivanje BiH na nezakonit način već 12 godina ‘drži’ blokirane račune“.

A upravo je nedavno Jerkin mlađi sin Josip, koji se također upustio u politiku, izjavio kako je „svaki prosvjed dobrodošao svakom obespravljenom čovjeku u Bosni i Hercegovini“.

Sličan prosvjed prije nekoliko mjeseci je održan i u Mostaru, kad su radnici  jedne o Lijanovićevih firmi čuvali pogon i repromaterijal kako ih širokobriješka obitelj ne bi preko noći prevezla na drugu lokaciju.

Inače, Lijanovići su poznati po čitavom nizu afera; od kupovine glasova za 100 maraka i financiranja te kupovine kroz fonda za poljoprivredne poticaje Federacije BiH preko zalaganja za ukidanje izdvajanja za zadravstvene i mirovinske doprinose koje vlastitim radnicima svakako ne uoplaćuju, pa sve do malverzacija s milijunima s računa Civilne zaštite FBiH.

Lijanovićeva NS Raodm za boljitak na posljednjim izborima nije ostvarila značajniji rezultat.

Ivan Kraljević / Dnevnik.ba