Pesticidi i druga kemijska sredstva često mogu više naštetiti nego pomoći cvijeću. Srećom, postoje i prirodni sastojci koji štite vaše biljke od nametnika. Jedna od njih je i otopina koprive koja je poznata kao odličan "borac" protiv svega što može naškoditi vašim biljkama.

Vrlo je jednostavno za napraviti, a rezultat će vas potpuno oduševiti. Za to se koriste nadzemni dijelovi biljke. Kilogram koprive bez korijena potopiti u 10 litara vode. Ostavite da odstoji 15 dana u hladu, najbolje na temperaturi od 18 stupnjeva. Promiješajte smjesu svaki dan. Otopina će se s vremenom zgusnuti i postati smeđa. Konačno će biti spreman za upotrebu kada se više ne stvaraju mjehurići zraka zbog vrenja.

Kad se smjesa dovoljno zgusne, procijedite je i uklonite dijelove biljke za kompost. Otopina koprive je prirodni pripravak za zaštitu bilja u ekološkoj proizvodnji. Ova otopina opskrbljuje biljke kisikom i štiti ih od mnogih bolesti. Najbolje ga je koristiti tijekom vegetacije, svaka tri tjedna.

Otopinu čuvati na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi najviše godinu dana. Prilikom upotrebe razrijediti vodom. Pazite da omjer vode i otopine bude 7:1.

Ulijte razrijeđenu otopinu u bocu s raspršivačem. Njime možete posipati one dijelove biljke koje su napale štetočine, a povremeno njime možete i zalijevati biljku, piše Telegraf. Hoćete li isprobati?

Izvor: Dom i dizajn