Vitamin K nudi širok spektar zdravstvenih blagodati, od očuvanja čvrstoće kostiju do mogućeg sprječavanja srčanih bolesti. Posebno je važan za zacjeljivanje rana jer pomaže vašoj krvi da se zgruša.

U nastavku donosimo tri prednosti vitamina K i otkrivamo kako možete biti sigurni da ga dovoljno unosite u organizam:

1. Pomaže u zacjeljivanju rana

Nisu svi krvni ugrušci loši. Primjerice, kad god se ogrebete ili porežete, vaše tijelo se oslanja na vitamin K koji uzrokuje koagulaciju ili zgrušavanje krvi radi zaustavljanja krvarenja.

Vitamin K pomaže pretvoriti krv iz tekućine u ljepljivu masu sličnu gelu koja se zatim stvrdne. Bez zgrušavanja krvi, svaka bi ozljeda prouzročila krvarenje do smrti.

Osobe s krvnim oboljenjima poput hemofilije, kao i osobe koje uzimaju razrjeđivače krvi, mogu imati poteškoća sa zgrušavanjem krvi. Zato je važno održavati adekvatan i stabilan unos vitamina K, po mogućnosti putem prehrane.

2. Čuva zdravlje kostiju

Kao i svaki organ i tkivo u našem tijelu, i koštane stanice neprestano odumiru i zamjenjuju se. Vitamin K igra presudnu ulogu u ovom procesu izmjene stanica, potičući ciklus rasta i nadomještanja stanica te tako čuva snagu kostiju i održava ih otpornima na pucanje.

S druge strane, nedostatak vitamina K povezan je s osteoporozom i većim rizikom od prijeloma.

Studija iz 2009. objavljena u PLoS Medicineu, u kojoj je sudjelovalo 440 žena u postmenopauzi s osteopenijom, otkrila je da vitamin K smanjuje rizik od prijeloma kostiju. Polovina sudionica uzimala je pet miligrama vitamina K dnevno tijekom četiri godine, dok je druga polovina uzimala placebo.

Studija je pokazala da žene koje su uzimale vitamin K nisu primijetile poboljšanje dobne gustoće koštane mase - jer je gubitak kosti neizbježan nakon menopauze - ali su imale manje prijeloma kostiju u odnosu na žene koje su uzimale placebo.

3. Sprječava bolesti srca

Vaš rizik od srčanih bolesti također može biti povezan s količinom vitamina K u vašoj prehrani.

Studija objavljena 2009. godine u magazinu American Journal of Clinical Nutrition, u kojoj je sudjelovalo 388 sudionika u dobi od 60 do 80 godina, otkrila je da vitamin K usporava napredovanje kalcifikacije koronarnih arterija (CAC). CAC je kada se nakupljen kalcija u vašim arterijama stvrdne i ograniči protok krvi. Jedan je od glavnih prediktora bolesti srca.

Sudionici sa značajnom razinom CAC-a koji su uzimali 500 mikrograma vitamina K, plus multivitamin svaki dan tijekom tri godine, imali su 6% sporije napredovanje CAC-a od onih koji su uzimali samo multivitamin.

Izvori vitamina K

Vitamin K je lako dostupan u mnogim namirnicama koje jedemo. To uključuje špinat, brokulu, kelj i zelenu salatu.

Nedostatak vitamina K kod odraslih osoba je rijedak. Ali može se pojaviti kod osoba koje pate od bolesti jetre ili ciroze, imaju Crohnovu bolest ili celijakiju, ili kod onih koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji, navodi Insider.