"U Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata čuva se Zbirka arhivskog gradiva o Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini, dobivena u depozit od Hrvatskog državnog arhiva (HDA) iz Zagreba 2009. godine. Zbirka je nastala udruživanjem spisa koje je HDA, u osam navrata tijekm 2000.,2001., i 2003. godine, preuzeo od Hrvatske izvještajne službe (HIS-a) i MORH-a (...) Među tim arhivskim gradivom je i gradivo koje se odnosi na ZP Tomislavgrad", navodi se u odgovoru Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u odgovoru na upit MUP-a Hercegbosanske županije o mjestu pohrane dokumentacije HVO-a.

Iz MUP-a HBŽ-a je navedeno kako su time potvrđeni rezultati istrage u takozvanom slučaju nestanka Arhiva HVO-a Zbornog područja Tomislavgrad.

''Dakle, optužbe da su pojedini djelatnici MUP-a sudjelovali u nečasnim radnjama otuđenja Arhiva i njegovog distribuiranja na mjesta odakle su se onda pokretali ili bili pripremani sudski procesi protiv hrvatskih branitelja, su teške dezinformacije i dio su specijalnog rata kojim se želi hrvatske institucije u županijama diskreditirati, pa čak i proglasiti antihrvatskim kao što se pokušalo s MUP-om HBŽ-a'', navodi se u priopćenju.

MUP dodaje kako ''sve treba žalostiti i zabrinuti da ovakvo bezobzirno dezinformiranje javnosti i klevetanje pojedinaca, s ciljem sukobljavanja policije i branitelja, onih koji su u Domovinskom ratu bili jedno, dolazi iz nazovi hrvatskih krugova Livna''.

''Moramo se svi zapitati tko su ti ljudi i i za koga rade oni koji su zbog svojih osobnih i političkih interesa spremni ugroziti sve za što smo se izborili u proteklom Domovinskom ratu: slobodu, županijske institucije, vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo. Što možemo sutra očekivati od tih i takvih koji danas zajedno sa svojim istomišljenicima, suflerima i pomagačima organizirano izdaju i razaraju sve što je hrvatsko? Hoće li se zaustaviti samo na izdaji?'', navodi Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.

Podsjećamo, livanjski općinski vijećnik Jakov Perković (Hrvatska lista za Livno) javno je prozvao djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ-a te bivšeg glavnog županijskog tužitelja da su izvršili provalnu krađu u zgradu gdje je tijekom proteklog rata bilo smješteno Zborno područje HVO-a u Tomislavgradu, te otuđili dokumentaciju odnosno arhivu HVO-a od spomenutog Zbornog područja, istu odvezli u Banja Luku i neovlašteno predali vlastima Republike Srpske, a što za posljedicu ima podizanje velikog broja optužnica protiv pripadnika HVO-a.