Ministar je naglasio želju Ministarstva civilnih poslova da se razjasne svi nesporazumi koji su proizašli iz Općeg poziva za sve osobe koje su stekla državljanstvo Bosne i Hercegovine

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović sa suradnicima informirao je, tijekom današnjeg sastanka, predstavnike Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka o postupku revizije državljanstava.

Ministar je naglasio želju Ministarstva civilnih poslova da se razjasne svi nesporazumi koji su proizašli iz Općeg poziva za sve osobe koje su stekla državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom poslije 6. travnja 1992. godine, a prije 1. siječnja 2006. godine.

Naglašeno je da reviziji ne podliježu svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu prebivališta na teritoriju BiH na dan 6.travnja 1992.godine, a imali su državljanstvo neke od republika bivše SFRJ; svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih dvije godine boravka do stupanja na snagu Zakona o državljanstvu BiH na dan 1.siječanj 1998.godine; svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih tri godine prebivališta - boravišta na teritoriju BiH do 1. siječnja 2000.godine; svi koji su državljanstvo BiH stekli na osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH sa drugom državom; te svi koji su državljanstvo BiH stekli odlukom Vijeća ministara BiH kao osobe od naročitog interesa za BiH.

Ministar Osmanović ponovo je istaknuo da se državljanstva neće oduzimati nakon isteka roka, poslije 5.10.2016. godine.

''Ministarstvo civilnih poslova BiH će brižljivo razmotriti svaki pojedinačni predmet, te potpuno i pravilno utvrditi sve pravno relevantne činjenice'', rekao je ministar Adil Osmanović.

U razgovoru je pojašnjeno i da osobe za koja je ranije proveden postupak revizije državljanstva, nisu dužne ponovo dostaviti dokumentaciju traženu Općim pozivom.

''Predstavnici Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka izrazili su zadovoljstvo pojašnjenjima koja su data na današnjem sastanku, te je dogovorena suradnja s Ministarstvom civilnih poslova BiH'', priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

bljesak.info