Klima uređaji su sve više prodavani na tržištu Bosne i Hercegovine, a posebno je to slučaj ovog ljeta, kada je zemlju pogodilo nekoliko toplotnih valova.

Ovo su nam potvrdili prodavači tehničkih uređaja s kojima smo razgovarali - Technoshop i Comtrade Shop. Obje kompanije imaju iznimno povećanu prodaju ovih uređaja, piše Klix.ba.

U Technoshopu su napomenuli da prodaja raste povećanjem temperature zraka.

"Već godinama raste prodaja klima uređaja. Dešavalo se da rasprodamo sve uređaje pa smo morali već sredinom jula naručivati nove. Tražila se klima više, a ove sezone su traženi i mobilni klima uređaji", ukazali su iz Technoshopa.

Osim LG-jevih uređaja, čiji su ekskluzivni zastupnik za Bosnu i Hercegovinu, traženi su bili uređaji proizvođača Vivax, Fox, Gree i Midea, kao novog kineskog proizvođača na bh. tržištu. Istaknuto je da se u njihovim trgovinama klima uređaj može kupiti za 450 KM te da je cijena ugradnje od 150 do 180 KM.

U Technoshopu su naglasili da velika potražnja postoji uprkos tome što cijene nisu znatnije snižavane.

U Comtrade Shopu na potcrtali da su već u julu ove godine rasprodali sve klima uređaje.

"Mi smo već početkom sedmog mjeseca ostali bez najpovoljnijeg uređaja. Nikada se nisu bolje prodavali. Ova godina je temperaturno rekordna, pa samim tim raste prodaja ovih uređaja", ukazali su.

I u ovom lancu trgovina su primijetili da se to desilo uprkos tome što nije znatnije snižavana cijena. Kako su naveli, riječ je o rekordnim prodajama.

Podsjećamo, naučnici Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) jučer su objavili izvještaj u kojem je navedeno da se klima zagrijava intenzitetom koji nije zabilježen u posljednjih 2.000 godina te da je to prije svega posljedica ljudskog djelovanja. Otuda je jasno zašto raste prodaja ovih uređaja.

Vlasti širom svijeta su pozvane na odluke kojima će se promijeniti globalna ekonomija zasnovana na fosilnim gorivima, što je ključni uzrok globalnog zagrijavanja. Cilj je usporiti ovaj proces, pa samim tim smanjiti i potrošnju energije koja je potrebna za rashlađivanje prostora. Važno je i da građevine budu takve da energiju, potrebnu i za rashlađivanje prostorija, što više koriste iz obnovljivih izvora energije, kao i to da budu takve da što manje troše energiju.