Na sjednici Predsjedništva su analizirani rezultati posljednjih Općih izbora u BiH.
Martin Raguž je rekao da, bez obzira što su neki, prije nekoliko mjeseci imali "crne prognoze", HDZ 1990 je ostvario rast po broju glasova na svim razinama što pokazuje rast stranke u kompletnom prostoru BiH.

"Na to smo posebno ponosni, jer je naša kampanja bila 'Ovo je naša zemlja, podvucimo crtu'. Najveći rast smo imali u Posavini, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. Paralelno s time smo dobili i europski pečat, kao jedina stranka iz BiH smo dobili prostor u članstvu promatrača, najjače grupacije u Europi. Ostvarili smo nekoliko stvari, pojačali rezultat, profilirali nove ljude, po općoj ocjeni imali najbolji slogan i vizualni identitet, ali i vodili jednu pozitivnu kampanju koja je nažalost napadnuta u nekim točkama u BiH, ali mi smo to podnijeli dostojanstveno i nismo uzvraćali. Danas možemo reći da su svi naši ciljevi, što se tiče stranke ostvareni", kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Raguž se osvrnuo i na njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Naglasio je da činjenica da je u Sarajevu dobio 25.000 glasova govori mnogo.

"Prvi put smo izašli samostalno i možemo reći da je rezultat sa preko 30.000 glasova službeno veći nego kada smo bili u koaliciji posljednji put, ali vidimo i ogroman broj nevažećih listića. Ostaje tek da se to rasvijetli, ne zbog rezultata koji je vezan za moju kandidaturu, nego zbog budućnosti demokracije i nužnosti da se izborni proces odvija prema zahtjevima svakog birača u BiH", kazao je Raguž.

Dodao je da je u općini Čapljina bilo 1.700 nevažećih listića, te da to dovoljno govori o regularnosti izbora, ali i broj od ukupno 80.000 nevažećih listića za članove Predsjedništva. Rekao je da je taj broj u završnici rapidno rastao što ukazuje na ozbiljne devijacije u izbornom procesu koje moraju biti riješene.

Raguž je za Klix.ba prokomentirao i činjenicu da su planinari pronašli pedesetak bačenih glasačkih listića u Parku prirode Blidinje.

"Treba ispitati sve okolnosti od mjerodavnih tijela, a naknadno u Parlamentu i u suradnji sa odgovarajućim institucijama uraditi sve da naredni izbori budu regularni, da imamo kamere, providne kutije, prebrojavanje potpuno transparentno, inače će izbori izgubiti smisao i postati će ono što vidimo sada, da se svake četiri godine imaju moć oni koji nemaju rezultat, a zadržavaju postojeće stanje. Rezultati izbora nisu na razini potreba za promjene u ovoj zemlji", zaključio je Raguž.