Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić izrazio je optimizam u povodu preliminarnih izbornih rezultata koji, kako je istaknuo, svjedoče o rastu SBB-a, odnosno rastu podrške biračkog tijela.

Obraćajući se javnosti na konferenciji za novinare održanoj u Press centru SBB-a u Sarajevu, Radončić je kazao da će SBB koja je na prošlim izborima bila treća po snazi stranka u BiH ovoga puta, vjerojatno, biti na drugom mjestu, javlja Fena.

U kontekstu utrke za izbor bošnjačkog člana bh. Predsjedništva BiH, predsjednik SBB-a je kazao da preliminarni rezultati govore o tome da je kao kandidat na ovim izborima osvojio za 25 posto više glasova nego na prošlim općim izborima u BiH.

Ocijenio je, također, da će udio SBB-a i Demokratske fronte u pogledu osvojenih glasova biti veći od onoga koji uživa trenutna vlast (SDP i SDA).

Jarlagić: Stranka za BiH će ostati parlamentarna

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) će ostati parlamentarna, izjavio je predsjednik SBiH Amer Jerlagić.

Jerlagić je naglasio da je SBiH ostvarila očekivane rezultate na bazi anketa provedenih u proteklom razdoblju, te da očekuje da će stranka vjerojatno imati jedan izravni i jedan kompenzacijski mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Bili smo i bit ćemo parlamentarni. Mislim da ćemo imati jedan direktni i vjerojatno jedan kompenzacijski mandat kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH. U protekle četiri godine nismo imali nijednog predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Vijeću naroda, ali mislim da će se to sada promijeniti'', rekao je Jerlagić.

Dodao je da je na malom uzorku izbornih rezultata trenutno teško reći nešto više.

Špirić: Ne objavljujemo pobjedu Željke Cvijanović, čekamo i rezultate za predsjednika RS-a

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da ta politička stranka ''sa sigurnošću može najaviti pobjedu kandidatkinje SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Željke Cvijanović''.

Podsjećamo, rekao je ''da ne objavljuju ovu pobjedu, jer čekaju rezultate za predsjednika RS-a''.

Špirić je na press konferenciji rekao da od 105 prebrojanih biračkih mjesta u Banja Luci, od ukupno 266, Cvijanović ima 22.427 glasova, a kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić 16.564 glasa.

''Pretpostavljamo da će se taj trend nastaviti i da je nedostižna razlika više od 5.000 u ovom trenutku'', naveo je on.

Kada su u pitanju kandidati za predsjednika RS-a, rekao je da od 430.000 prebrojanih glasova, kandidat SNSD-DNS-SP Milorad Dodik ima 220.000, a kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić 208.000, javlja Fena.

''Milorad Dodik vodi sa više od 12.000 glasova'', naveo je Špirić.
Kazao je da će za veoma kratko vrijeme saopćiti rezultate za obje razine vlasti i "najaviti pobjedu".