-SBB će učiniti sve da se više nikad ne dogodi da Bošnjaci majoriziraju Hrvate,izjavio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić,komentirajući u emesiji Telering OBN televizije najavu Željka Komšića da ćese 2018. , “ukoliko Čović do tada ne izmjeni izborni zakon” kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na konstataciju da je evidentno da se, bez obzira na to tko je prvi u Hrvata, Dragan Čović plaši izbora i Željka Komšića u Predsjedništvo na sljedećim izborima, predsjednik SBB Fahrudin Radončić je odgovorio:

– Ma, ja mislim da Željko živi u tom mitu. Gospodin Čović nema razloga plašiti se. Gospodin Komšić je za osam godina pokazao potpunu političku impotenciju u smislu da iza njega nije ostala bilo kakva nova vrijednost, novi zakon, nova inicijativa, nova snaga Bosne i Hercegovine. On je s DF-om pokazao da je možda bio dobra politička pratilja gospodina Lagumdžije, ali da nema ozbiljan kapacitet liderstva da napravi ozbiljnu političku stranku s ozbiljnim političkim programom. Sve se to zasniva na nekim populističkim svađama. Dalje, da budem vrlo iskren i brutalan, Bošnjaci su stekli, i to vrlo teško, svoje političko punoljetstvo. Ja ću učiniti sve, a siguran sam i svi drugi faktori unutar bošnjačkog političkog faktora, da ne majoriziramo Hrvate, da mi ne poklanjamo svoje glasove nekome tko će, mašući rukama, glumeći kung-fu borca prema predsjednicima ili premijerima susjednih država, olako dobivati naše glasove. Rezultat. Gdje je rezultat DF-a? Katastrofa, opstrukcija na europskom putu. Gdje je rezultat Željka Komšića? Eto, vidjeli smo, osam godina je bio član Predsjedništva i godinu član vladajuće koalicije. Stoga ja mislim da će se, kao i s gospodinom Lagumdžijom, neke stvari vratiti u prirodan tok realnih političkih vrijednosti i pogotovo zato mi više namamo vremena – kazao je Radončić.

Na pitanje kakvu je ulogu odigrao Dragan Čović u spajanju SBB-a i SDA, Radončić je odgovorio:

– Ja moram biti iskren. Gospodina Izetbegovića i mene ponajviše je pomirila naša nacionalna svijest, naša patriotska svijest, naše shvažanje da ti eksperimenti ne uspijevaju s DF-om ili drugima. Moja odgovornost da moramo ući i pomoći, njegova odgovornost da i on mora ponuditi ruku nekome tko ima koalicijski kapacitet i energiju da pomogne. Gospodin Čović bio je vrlo dobronamjeran i praktično se ostvarilo ono što smo gospodin Čović i ja rekli još prije godinu, da se ta koalicija neće moći realizirati. Gospodin Čović je shvatio. Ja iskreno mislim da je njemu veoma stalo do Bosne i Hercegovine, da mi možemo iskoristiti britansko-njemačku inicijativu, zamah koji se prvi put ponovo rađa ili vraća, da nam neki žele pomoći kao Bosni i Hercegovini s moćnim koalicijskim partnerom. On je, vjerojatno, iz tog odnosa s gospodinom Izetbegovićem otvorio tu riskantnu priču da bez SBB-a nema stabilne vlade i ja sam mu na tome jako zahvalan. Ali, vidite šta se događa. Imate Čovića, kojeg neki politički krugovi, maltene, optužuju kao izdajnika Bosne i mrzitelja Bošnjaka, a koji iskreno, dobronamjerno radi da bošnjački politički faktor, sinergijom ili udruživanjem dvije vrlo moćne, bez lažne skromnosti, poličke figure, gospodina Izetbegovića i mene, ojača i pomogne svima. Imate neke druge, koji stalno udaraju da je Dragan izdajnik, a bogami se uporno trude da pokvare savez SDA – SBB, jer se boje toga, a glume prijatelje Bošnjacima – kazao je Radončić.