Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata jer su se ovim povrćem prije pojave modernih lijekova liječile brojne tegobe. Mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini

Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama. Ne bez razloga. Naime, postoje istraživanja koja ukazuju na to da imaju niz zdravstvenih prednosti, zbog čega su odličan prilog proljetnom sendviču s povrćem, dodatak salatama, ili osnova za pripremu ljekovitih smoothija, piše 24sata.hr.

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata jer su se ovim povrćem prije pojave modernih lijekova liječile brojne tegobe. Mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini.

Ipak, treba znati da su crne rotkvice ljekovitije od crvenih. Crna rotkva, poznatija kao Raphanus sativus L. var. niger, spada u obitelj i kupusnjača i vrlo je bogta antioksidansima i prehrambeni vlaknima. Studije su dokazale da ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika te niza drugih bolesti.

U kineskoj medicini ističe se kao lijek koji:

- pomaže kod tegoba dišnih puteva, posebno kod kašlja i astme

- kod izlučivanja sluzi iz dišnih organa

- djeluje kao prirodni diuretik.

- u slučaju žutice normalizira proizvodnju bilirubina

- potiče stvaranje crvenih krvnih stanica

- pomaže mršavljenje jer ima malo kalorija, a puno vlakana

- potiče probavu

- smanjuje rizik od upale urinarnog trakta te čiste bubrege

- uklanjaju loš zadah iz usta

- ublažavaju menstrualne bolove

- sjemenke rotkvice pomažu kod vitiliga

- maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip

- ublažava reakciju kod uboda kukaca, poput  pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu

Recept za sirup za iskašljavanje

Sastojci:

900 g rotkvica,

250 g meda,

sok od dva limuna

Priprema:

Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.

Pomaže i kod uboda kukaca

Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscijedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.