Šezdesetdvogodišnji muškarac u zadnjoj fazi bubrežne bolesti postao je prvi čovjek koji je dobio novi bubreg genetski modificirane svinje, objavili su danas liječnici iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu. Četverosatna operacija presađivanja, obavljena 16. ožujka, "označava veliku prekretnicu u nastojanju da se pacijentima osiguraju dostupniji organi", stoji u priopćenju bolnice.

Svinjski bubreg osigurao je eGenesis iz Cambridgea, Massachusetts. Rick Slayman (62) je već 11 godina u sklopu bolničkog programa transplantacije. 2018 mu je transplantiran ljudski bubreg, koji je prestao funkcionirati pet godina kasnije pa su mu liječnici zbog stadija njegove bolesti preporučili ovu vrstu transplantacije, piše CNN.

"To je bio najljepši bubreg koji sam ikada vidio"

Liječnik Tatsuo Kawai, koji je proveo operaciju, navodi da je organ točno iste veličine kao ljudski bubreg. Kad su stavili bubreg u tijelo pacijenta, on je odmah poprimio crvenkastu boju i počeo stvarati urin. "Bio je to doista najljepši bubreg koji sam ikada vidio", rekao je Kawai na konferenciji za novinare.

Bolnica je priopćila kako se Slayman sasvim dobro oporavlja i da bi uskoro trebao biti otpušten iz bolnice.