Nakon prošlogodišnje bure i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti, koju je podigla odluka podgoričkih vlasti da na obilježavanje godišnjice “Oluje” u Kninu pošalje izaslanika, sva je prilika da će se ove godine dogoditi isto.

Crna Gora je, naime, donijela odluku da će i ove godine poslati svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima “proslavljati” vojnu akciju u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, od kojih su neki otišli na put bez povratka, ne stigavši do Srbije, piše Blic.

Potvrda da će se to i dogoditi stigla je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na zastupničko pitanje zastupniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću, prenosi ATV.

"U skladu s uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz veleposlanstva bit će i ove godine prisutan na događaju", poruka je crnogorskog MSP-a.

Vučurović: Ponižavajuće za Crnu Goru

Na informaciju o sudjelovanju crnogorskog predstavnika na obilježavanju “Oluje” reagirao je zastupnik koji se i znimao za ovu, mnogi će reći sramotnu, odluku.

"Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u 'Oluji', 'Bljesku', Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo pjeva jedan Tomphson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svjetskog rata koja je pobila milijun Srba, Roma i Židova. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke skupine u splitskoj 'Lori' na najmonstruozniji način", rekao je Vučurović.

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimjeren potez dužnosnika Crne Gore.

"Skandalozan potez u svakom slučaju, a također je ovako nešto neprimjereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vrijeme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila dio te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Europsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske, a sad idu na obilježavanje “dana pobjede” rekao je za Blic Štrbac.

Iako crnogorski dužnosnici svoju poprilično diskutabilnu odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

"Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im ništa ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima s kojima su bili zajedno tijekom rata, a i poslije rata", kaže Štrbac.

Drugu godinu zaredom ista praksa

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njezino ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva rijetko tko iz regije, a još manje iz Europe. To, međutim, ne smeta crnogorskim vlastima da budu na njemu, što su demonstrirali prošle godine, i još pojašnjavali da je riječ o dobrosusjedskim odnosima, i da Crna Gora ne želi da bije tuđe bitke, kao ni da proslavlja bilo čije pobjede ili poraze.