Podgrijavanjem hrane u mikrovalnoj pećnici, u plastičnoj posudi, riskirate svoje zdravlje, upozorio je profesor sa Sveučilišta u Melbourneu dr. Mark Green.

Pojašnjava kako su plastične posude sastavljene od plastifikatora koji im daju savitljiv i mekan oblik. Uobičajeni plastifikatori koje koriste proizvođači su bisfenol A, također poznat kao BPA, i ftalati.

Oni se često koriste i u drugim svakodnevnim artiklima kao što su toaletne potrepštine i konzervirana hrana. Ali poznato je da plastifikatori utječu na reproduktivni sustav i povezuju se s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, astme i pretilosti.

Plastifikatori bi mogli smanjiti broj spermija kod muškaraca i broj jajnih stanica kod žena. Stope pobačaja također se povećavaju prekomjernom izloženošću plastifikatorima, navodi dr. Green za Daily Mail Australia.

Ono što je problem kod zagrijavanja hrane u plastičnoj posudi je kretanje plastifikatora. Što je viša temperatura, to se više plastifikatora kreće. A što je veći sadržaj masnoće u hrani, poput slanine ili lososa, veće su šanse za otapanje.

Ta potencijalna opasnost potaknula je neke zemlje da poduzmu mjere pa su plastifikatori zabranjeni u nekim proizvodima u Francuskoj, dok ih je Europska unija uklonila iz dječjih bočica. Brazil, Malezija i Kina poduzele su iste mjere predostrožnosti.

Mrlja na posudama su znak da se plastika otopila. Plastični spojevi predstavljaju ozbiljnu opasnost, a pronađeni su u brojnim proizvodima koji bi iznenadili potrošače. Mogu se naći u limenkama, računima, plastičnim bocama, proizvodima za osobnu njegu, šamponima ili regeneratorima, nabraja dr. Green, prenosi Index.

Oko 95 posto ljudi ima mjerljive razine BPA u urinu.