Crna Gora planira da do 2020. godine proda dio naoružanja i opreme koji se nalazi u skladištima kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva. Prema podacima iz dugoročnog plana razvoja obrane, resor Predraga Boškovića će do kraja iduće godine prodati 400 komada protutenkovskih raketnih bacača tipa 'zolja', 581 raketu 'maljutka', 19 prenosivih raketnih PVO sistema 'strela 2M', kao i 30 minobacača 82 mm koji se nalaze u skladištu u Brezoviku, piše Pobjeda, a prenosi RTCG.

U skladištu u Danilovgradu, prema podacima iz dokumenta, nalaze se tri borbena oklopna vozila M81, šest protutenkovskih topova, kao i pet borbenih transportera koji su višak.

Kada je u pitanju glavno naoružanje i oprema, koji su potreba VCG, u dokumentima se navodi da vojska raspolaže sa 74 minobacača 82 mm, od čega su vojsci potrebna 44, dok su ostali višak. U posjedu su i 32 minobacača od 120 mm, 18 višecijevnih lanser raketa, kao i 12 haubica 122 mm.

Kopnene snage raspolažu i sa šest borbenih oklopnih vozila M86, šest borbenih oklopnih vozila M83, kao i 226 lakih prenosivih raketnih PVO sistema. Kopnene snage su, kako navode u Ministarstvu, najbrojniji vid Vojske, osposobljene za izvođenje kopnenih operacija za obranu države i u okviru kolektivne obrane, prenosi B92.

"Težište i prioritet razvoja kopnenih snaga imat će deklarirane satnije iz sastava pješadijskog bataljuna, sa elementima podrške. Nabavkom lakih oklopnih vozila pješadije sa pratećim sredstvima i sistemima naoružanja unaprijedit će se mobilnost, zaštita, vatrena moć i interoperabilnost deklariranih satnija za učešće u punom spektru NATO vođenih operacija", napominje su u planu obrane.

Moderniziranje mornarice

Kada je u pitanju Mornarica, dokument pokazuje da ovaj dio VCG raspolaže sa dva patrolna broda tip 33, a oba su višak, tri raketne topovnjače, od kojih je jedna višak. Navodi se i da je vojsci potreban jedan patrolni brod i četiri patrolna čamca za hitno reagiranje, koji će biti nabavljeni.

"Patrolni brodovi klase 'Kotor' će biti povučeni iz operativne upotrebe nakon završetka konverzije raketnih topovnjača, dok će raketne topovnjače biti povučene iz operativne upotrebe nakon nabavke novih patrolnih brodova", navodi se u planu obrane. U posjedu Mornarice je školski brod 'Jadran', te pučinski remorker, barkasa ronilačka kao i jedna lučka dizalica.

"Mornarica VCG će razvijati sposobnosti za nadzor i zaštitu mora, povećanje prisustva brodova na moru, izvođenje operacija pomorske zabrane (MIO operacije), protuminsku zaštitu, traganje i zaštitu mora od zagađenja. U prvom dijelu planskog perioda Mornarica će završiti nadogradnju sistema za nadzor mora, opremanje deklariranih jedinica i konverziju raketnih topovnjača klase 'Končar' u patrolne brodove. U cilju dostizanja punih sposobnosti kontrole i zaštite mora u drugom dijelu planskog perioda planirana je nabavka jednog patrolnog broda srednje klase", dodaje se u izvještaju.