Ako se niste probudili dobre volje, pojedite jednu bananu i uživajte u danu...

Ovo slatko voće neće prijati samo vašem teku, već je odlično i za zdravlje!

1. Regulira razinu šećera u krvi: Slatke banane savršen su desert za osobe koje boluju od dijabetesa i drugih poteškoća vezanih uz razinu šećera u krvi. Dijabetičarima je većina slatkiša "zabranjeno voće" jer povećavaju šećera u krvi.Zato su tu slatke banane. Možete ih jesti "sirove" ili ih izgnječiti i zamrznuti kako biste dobili svojevrsnu alternativu sladoledu.

2. Štiti zdravlje srca: Za normalan rad našeg organizma važan je i kalij, a banane ga sadrže u velikoj mjeri. S obzirom na to da banane sadrže malo natrija, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s krvožilnim sustavom.

3. Sprečavaju nastanak čireva i želučana oboljenja: Banana je idealna namirnica za trenutke kada osjećamo želju za slatkim, primjerice čokoladom ili kolačima. Zrele banane sadrže sastojke koji aktiviraju površinske stanice želučane sluznice, pa dolazi do proizvodnje debelog zaštitnog sloja sluzi.  Ona predstavlja okvir za želučanu kiselinu, te odstranjuje bakterije iz želuca. Na taj način banane smanjuju šanse za nastanak čireva, te želučanih i crijevnih oboljenja

4. Poboljšava raspoloženje: Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sustava te nas brani od depresije i stresa.

5. Velike količine vlakana: Banane sadrže vlakna pod nazivom pektin. Riječ je o najboljoj vrsti vlakana za sprječavanje raka debelog crijeva. Pektin je topivo vlakno, za razliku od netopljivih vlakana koja se nalaze u većini integralnih žitarica. Pektin se također nalazi u jabukama i krumpiru. Jedna banana sadrži dva grama vlakana, gotovo deset posto preporučene dnevne doze, koja iznosi dvadeset pet grama.

Prepuna je nutrijenata: Jedna je od najboljih riznica nutrijenata, sadrži kalcij, magnezij, željezo, folnu kiselinu, niacin, riboflavin i vitamin B6, a svi oni sudjeluju u održavanu organizma zdravim.