Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić preuzeli su danas u Sarajevu na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine dužnost kolektivnog šefa države koju će obavljati naredne četiri godine.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Stjepan Mikić uručio je certifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Bošnjački, srpski i hrvatski član rotirat će se na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci u skladu s Izbornim zakonom BiH.Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 ili 32,86 posto, Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053 ili 52,2 posto, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 317.799 glasova ili 48,69 posto od ukupno važećih.

Članovi Predsjedništva BiH obavljaju dužnost u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a u skladu s ovim aktima današnju sjednicu vodio je dosadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad bh. institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane.

Između ostaloga je nadležno za vođenje vanjske politike, imenovanje veleposlanika, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora te predlaganje godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara BiH.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić konstatirao je da su se članovi Predsjedništva BiH dogovorili da će predsjedavanje novog saziva te institucije preuzeti Ivanić.

bljesak.info