Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta "Ikona" povodom afere koja je dobila epitet međunarodnog diplomatskog skandala saslušati sva tri člana Predsjedništva BiH, veleposlanika BiH u Rusiji i ostale koji su sudjelovali u organizaciji posjete Sergeja Lavrova.

Iz državnog tužiteljstva za Klix.ba su podsjetili da je u cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet "Ikona", formiran je predmet u Tužiteljstvu BiH, u okviru kojeg se izvode provjere.

"U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi.

Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i događanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, nakon jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da niti jedno državn tijelo Ukrajine nije tražilo vraćanje ikone, danas je burno reagirao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", poručio je šef ukrajinske diplomacije.

Dodik je također jučer kazao da će ikonu vratiti, ali ne Ukrajini već jednoj obitelji koji su mu navodno dali ikonu da je pokloni Lavrovu.

No treba istaknuti da Dodik nije govorio istinu s obzirom na to da je Ukrajinsko veleposlanstvo prije nekoliko tjedana zatražila sve detalje o ikoni odnosno o njenom putu do Dodika te zatražila da bude vraćeno. Pečat na poleđini ikone, kako tvrde Ukrajinci, potvrđuje da se radi o ukrajinskom povijesnom blagu.

Podsjetimo, nakon što je otkriven skandal, Ukrajinci su nastavili inzistirati na povratku svoje 300 godina stare ikone, zatim je Rusija odlučila vratiti poklon Dodiku, a očekuje se uključivanje Interpola u istragu. Nakon dva tjedna u bolnici, Dodik je jučer kazao da su cijelu priču izmislili mediji iz FBiH.

Drugom polovicom ovog mjeseca očekuju se sastanci ukrajinskog veleposlanika sa šeficom bh. diplomacije Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić.