Osjećate bol u području čela? Ne možete se riješiti začepljenog nosa?

Iz godine u godinu muku mučite s neugodnim sinusitisom, koji vam narušava kvalitetu života te kvari san?

Sinusitis ili upala sinusa jest natečenost sluznice nosa i sinusa. Pojavi ovog neugodnog stanja pogoduju isušen zrak, toksini iz zraka, oslabljeni imunitet, nakupljanje bakterija i gljivica te astma, piše Alternativa za vas.

Imate li akutni sinusitis, simptomi se obično povlače u roku od nekoliko tjedana, no ako je vaš problem kronične prirode, simptomi mogu trajati i više od tri mjeseca te se ponavljaju.

Neovisno o tome imate li akutno ili kronično stanje, isprobajte ova provjerena rješenja koja su često korištena u narodu.

Terapija koju imate u tekstu ispod provodi se tijekom 10 dana. U tom roku vaši bi sinusi već trebali biti pročišćeni i svakako biste trebali biti na dobrom putu prema ozdravljenju.

Prirodna terapija za sinusitis

1. Ispiranje sinusa slanom otopinom s jodom

Prvi korak koji biste trebali napraviti jest ispiranje sinusa. Za to će vam trebati topla voda, sol i malo joda.

Priprema + ispiranje:

U šalicu tople vode, najbolje destilirane ili prokuhane, dodajte 1 žlicu morske soli te 1-2 kapi tekućeg joda.

Tekućinu možete uliti u špricu ili kapaljku pa nakapajte prvo u jednu nozdrvu (glavu nagnite u jednu stranu nad umivaonikom kako bi tekućina mogla iscuriti kroz drugu nosnicu), a zatim i u drugu.

Ispirite sinuse na ovaj način svako jutro tijekom 10 dana.

2. Zagrijavanje sinusa toplim oblozima + inhalacija

Sinuse možete zagrijati uz pomoć obloga s pijeskom ili solju. Toplina djeluje tako da smanjuje natečenost, ublažava bol i upalu te potiče cirkulaciju u sinusima.

Napunite čiste pamučne čarape solju ili heljdom i dobro zavežite. Zagrijte na vrućoj peći, mikrovalnoj ili tavi, pa stavite na čelo. Ostavite da neko vrijeme djeluje dok se ne ohlade. Pripazite da vam oblozi ne budu pretjerano vrući, već ugodno topli.

Možete si pripremiti i oblog od meda: pomiješajte malo brašna sa žlicom meda i malo maslinova ulja tako da dobijete smjesu poput plastelina.

Malo je razvucite, stavite na papirnatu maramicu pa položite na čelo. Ostavite da neko vrijeme djeluje – med će pomoći izvlačenju upale.

Također, kod začepljenog nosa i upale sinusa odlično pomaže i inhalacija vruće vode sa solju ili pak s dodatkom đumbira ili nekog eteričnog ulja, poput eukaliptusa.

3. Voda s jabučnim octom ili čaj s limunom

Tijekom desetodnevne terapije jako je dobro i da svako jutro natašte popijete čašu vode u koju ste dodali malo jabučnog octa.

Važno je da ovo popijete na prazan želudac – to će zasigurno pomoći razbijanju i eliminaciji sekreta i sluzi iz sinusa, što će vam donijeti veliko olakšanje.

Kod upale sinusa, kao i kod prvih simptoma prehlade ili gripe, jako dobro pomaže i konzumacija čaja od cijelog limuna.

Čaj od limuna:

Zagrijte vodu do vrenja pa u nju dodajte na četvrtine narezan limun (zajedno s korom, pazite da nije šprican!), ostavite da vrije još 5 minuta pa maknite s vatre. Procijedite, dodajte malo meda i popijte.

4. Ljuti začini

Kod upale sinusa jako pomaže i konzumacija ljutih začina, poput hrena, đumbira i ljutih papričica, stoga posegnite za nekim od ovih začina.

U narodu su poznate i blagodati češnjaka ne samo za sinuse nego i za cijeli imunitet (dnevno pojedite po jedan sirovi češanj češnjaka).

Također, preporučuje se i konzumacija tople juhe s obiljem začina, poput đumbira ili češnjaka.

Ljuti začini sadrže posebna ulja koja potiču lučenje sluzi te pomažu odčepljivanju nosa i sinusa olakšavajući disanje.