Toplina, južina, proljeće u sred zime, ništa je drugo osim, slobodno možemo reći, dio naglih klimatskih promjena koje mogu imati dalekosežne posljedice na ljudsku vrstu. Sunčani dani i visoke temperature ove zime učinile su da se ponašamo kao da je proljeće.

Prošlogodišnji izraziti niski vodostaj Ramskog jezera prouzročio je, također, da nekada potopljeno zemljište prekrije obilata količina trave. Suho ljeto i umjerena jesen učinili su da sva ta trava oko jezera, ali i na našim livadama, njivama, baščama i voćnjacima postane suha i spremna za izazivanje požara.

Pojedini ljudi ovih dana pale travu, kako oko jezera tako i po njivama i livadama. Ali ni svjesni nisu da time ugrožavaju druge ljude i njihovu imovinu. Pojedinci misleći da rade nešto dobro, nažalost rade upravo suprotno. Nanose štetu i prirodi i ljudima oko sebe. „Naoružani“ upaljačima i šibicama potpale vatru i bježe ne razmišljajući o stvarnim i mogućim posljedicama svoga čina.

Tako je bilo i večeras.

Vatra potpaljena tijekom dana, proširila se u Ripcima na okolnu šumu, dok je slična situacija bila i u mjestu Sopot. O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da su večeras u oba mjesta morali intervenirati i vatrogasci da bi se vatra u potpunosti ugasila i stavila pod nadzor.

Zima je i još smo daleko od proljetnih radova. Pripazite što, kada i gdje radite. Ne izlažite ni sebe ni druge ljude opasnosti, ali ni tuđu imovinu ne ugrožavajte. Budimo odgovorni i ponašajmo se u skladu s prirodom. Čuvajući okoliš čuvamo sami sebe i sve oko nas.