Državna agencija za lijekove BiH ukinula je jesenas dozvolu za stavljanje 70 medikamenata domaćih i stranih proizvođača u promet. Odluka je objavljena u ''Službenim novinama'' i do danas nije ukinuta, navodi Avaz.

Zbog toga može doći do nestašice mnogih neophodnih lijekova.

Duga procedura

Riječ je medikamentima koji se daju na recept, a koriste se za regulaciju povišenog pritiska, protiv alergija, visokog šećera u krvi, šizofrenije, depresije.

''Agencija mora farmaceutskim kućama ponovo izdati dozvolu da bi tim lijekovima mogle opskrbljivati ljekarne. Tih 70 lijekova mi nismo bili obavezni povući iz prodaje, pa su pacijenti mogli doći do njih zahvaljujući zalihama koje smo imali. No, više ih ne možemo naručiti dok ne prođu sve kontrole u laboratorijima i ponovo dobiju dozvolu za promet'',  pojasnili su u ljekarnama.

Iz Agencije nisu odgovorili na upit kada bi proizvođači ponovo mogli dobiti dozvolu.

Na jesenjem spisku zabrane prometovanja našao se, između ostalih, ''aspirin plus C s okusom naranče''. Riječ je o šumećim tabletama od 400 i 240 miligrama, koje bh. građani koriste u velikim količinama, posebno u zimsko vrijeme kada su aktualne gripe. U košu s njim je i ''spirin protect'' od 100 miligrama. Aspirin je, inače, lijek stoljeća. Koristi se za smanjenje bolova i tjelesne temperature, a sve se češće propisuje i za prevenciju moždanog i srčanog udara.

Agencija je ukinula dozvolu i za ''flexofen'' od 60 i 180 miligrama, koji se koristi za ublažavanje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa, kao što su kihanje, svrab, curenje iz nosa ili začepljen nos, te svrab, crvenilo i suzenje očiju.

Dozvolu nema ni ''reodon'' od 0,5, 1 i 2 miligrama, koji se uzima protiv šećerne bolesti.

Agencija je na spisak stavila i ''angiclod'' od 75 miligrama, a koriste ga pacijenti poslije ugradnje premosnice ili stenta u trajanju od tri do najviše 12 mjeseci. Tu je i ''peramit'' za liječenje hormonski ovisnog raka dojke u ranom stadiju kod postmenopauzalnih žena, nakon što su dvije do tri godine uzimale lijek ''tamoxifen''.

Široka upotreba

Isporuka je obustavljena i za ''nebivolol'' od 5 miligrama i ''nifelat retarda'', koji se propisuju za snižavanje krvnog pritiska i zbog poremećaja rada srca.

Na dodatnom testiranju su i ''tacini'' kapsule koje se piju nakon presađivanja jetre, bubrega ili srca, kao i ''risperidon'' za liječenje šizofrenije. Na spisku je i ''duloksetin'', koji se propisuje za liječenje depresije, a dozvolu nemaju ni antibiotik ''meropenem'' i mast ''geokorton'', koju koriste pacijenti zbog zapaljenskih stanja kože i alergija.

Uz spisak lijekova kojima je ukinuta dozvola, u ''Službenom listu'' objavljena su još dva - jedan kojim je odobren promet 224 lijeka i drugi sa 79 lijekova upisanih u registar.