Ukinuti preporučenu brzinu od 130 km/h i uvesti ograničenje brzine od 100 km/h na njemačkim autocestama. To je samo jedan prijedlog iz Greenpeaceovog paketa mjera koji se mogu iskoristiti za smanjenje potrošnje nafte u kratkom roku. Cilj svega je smanjiti ovisnost o ruskoj nafti, piše Fenix-magazin.

Privremeno ograničenje brzine od 100 km/h na njemačkim autocestama, 80 km/h na državnim cestama i 30 km/h u gradovima , tako Greenpeace želi kratkoročno smanjiti potrošnju nafte.

“Svako punjenje spremnika, svaka isporuka lož ulja „baca“ novac u Putinovu ratnu škrinju”, kaže stručnjak za promet Greenpeacea Benjamin Stephan. To treba izbjegavati.

Ostali prijedlozi uključuju proširenje zahtjeva za kućni ured kako bi se izbjegla vožnja na posao i dvije nedjelje mjesečno bez vožnje automobila. Osim toga, domaći letovi mogli bi se relativno lako prebaciti na željeznički prijevoz na velike udaljenosti i uz malo dodatnog utroška vremena.

Prema mišljenju Greenpeacea, predložene mjere mogu zamijeniti 10 do 12 posto uvoza naftnih derivata. No, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere ne samo u Njemačkoj, već i u cijeloj Europi.

Kao odgovor na ruski agresivni rat protiv Ukrajine, Sjedinjene Države odlučile su u utorak zabraniti uvoz nafte iz Rusije. Njemačka savezna vlada je i dalje protiv energetskog embarga zbog velike ovisnosti.

Njemačka je trenutno još uvijek jako ovisna o uvozu ruske energije. Odatle je do sada dolazilo više od polovice plina i oko 40 posto ugljena. Udio ruskog uvoza sirove nafte u Njemačkoj je oko 35 posto.