Na današnji dan 2005. godine, u 21.37 sati, umro je papa Ivan Pavao II. u svom stanu u Vatikanu.

Uzrok smrti Pape bio je zastoj srca usred hipotenzije i nedovoljne cirkulacije izazvane septičkim šokom. Sepsa je, pak, bila uzrokovana ranijom urinarnom infekcijom. Posljednje Papine riječi bile su na poljskom jeziku i glasile su: Pozwólcie mi odejść do domu Ojca. (Dozvolite mi otići u Očev dom).

Nekoliko dana prije Papa je primio sakrament bolesničkoga pomazanja od svoga prijatelja i tajnika Poljaka Stanisława Dziwisza. Dok je Papa umirao, deseci tisuća ljudi okupili su se na Trgu sv. Petra u Rimu. Papa je ostavio pisanu oporuku u kojoj je izričito tražio da ne bude pokopan u sarkofagu, nego jednostavno u zemlju.

Želja mu je ispunjena i pokopan je ispod crkve sv. Petra.
 

Na Papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti . Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine, a svetim 27. travnja 2014., na Nedjelju Božanskoga milosrđa, koje je toliko štovao.

Bio je veliki prijatelj i zagovornik hrvatskoga naroda.

Njegova pjesma “Krist na žalu” ostala nam je kao jedan od mnoštva nadahnjujućih tragova koje je ostavio za sobom, a istodobno i kao putokaz za ono za čim bismo trebali stremiti.