U Crnoj Gori se održavaju parlamentarni i lokalni izbori u pet općina. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, a glasaju na 1.217 biračkih mjesta. 

Parlamentarne izbore nadgleda 2.089 posmatrača, od čega 265 stranih. 

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet općina, za koje je akreditirano 1.355 posmatrača koji će, kako je priopćeno, biti raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori. Osim CEMI-ja, parlamentarne izbore nadgleda i CDT.

U Nikšić je prijavljeno da jedna osoba javno glasala, rekavši za koga je glasala i ubacila papir unutar kutije. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja. 

U Podgorici član biračkog odbora ne poštuje mjere NKT, ne nosi masku. Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu Opće preporuke.

Također u Podgorici na jednom biračkom mjestu prilikom identifikacije birača, nitko nije uklonio masku da se zaista utvrdi identitet. Na ovaj način se ne poštuju Tehničke preporuke Državne izborne komisije.

U Kotoru je zabilježeno da se ne poštuju mjere održavanja fizičke distance između birača dok se prijavljuju za glasanje. 

U Podgorici u MZ Stara Varoš birač je dobio poziv za suprugu koja je preminula prije šest mjeseci. Poziv je pokazao na BM, konstatujući da birački popisi nisu ispravni. Ova greška u dostavljanju pokazuje moguću povredu člana 9 Zakona o biračkom popisu. 

U Ulcinju u OŠ "Pistula" birački odbor ne dozvoljava praćenje izbornog procesa od strane ovlaštenog posmatrača CeMI-ja. 

U Danilovgradu u OŠ "Vuko Jovović" BM 4 prijavljeno je da je glasač fotografirao glasački listić. Iako je obaviješten da to nije dozvoljeno, ubacio je glasački listić u glasačku kutiju.

Drugi glasač je donio otvoreni glasački listić do kutije i nije poništen. 

Na više mjesta je prijavljeno da glasači ne poštuju mjeru fizičke distance. Kada je riječ o nepravilnostima evidentirane su prijave masovnog kršenja pravila o vizualnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta, piše "AntenaM".