Viktorijini slapovi koji su nastali na mjestu gdje afrička rijeka Zambezi propada više od 100 metara u ponor i čija ljepota privlači na milijune turista u Zimbabve i Zambiju, presušili su zbog najgore suše u posljednjih stotinu godina.

Iako slapovi obično uspore tijekom sušne sezone, ove godine je došlo do neočekivanog opadanja u nivou vode. Strahuje se da bi klimatske promjene mogle trajno uništiti slapove.

- Prethodnih godina, kada bi presušili, to se ne bi dogodilo u tolikoj mjeri. Ovo prvi put vidimo - rekao je Dominik Njambe, prodavač turističkih suvenira.

Opao je broj turista koji su vidjeli na internetu da su slapovi usporili, prenosi RTRS.
 

Problem je što je cijela oblast pogođena sušom i što je mnogo stanovnika ostalo bez hrane i usjeva zbog suše. Procjenjuje se da je pomoć potrebna za oko 45 milijuna ljudi.

Zimbabve i Zambija su pogođeni i restrikcijama struje, pošto je njena proizvodnja zavisna isključivo od hidroelektrane Kariba, uzvodno od vodopada na Zambeziju.

Na drugim dijelovima vodotoka, vode ima veoma malo.

Prema podacima, nivo rijeke Zambezi je ispod onog 1995. godine, koji je bio do sada najniži zabilježen, a daleko ispod prosjeka. Predsjednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje što klimatske promjene čine životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi su jedni od najvećih i najspektakularnijih u svijetu. Slapovi su uglavnom široki preko 1,5 kilometar, sa padom od 128 metara.