Kriza ponovno potresa Ljubuški HDZ 1990, a kulminacija se dogodila posljednjih dana i to ponuđenom ostavkom Općinskom odboru HDZ 1990 Ljubuški od strane njegovog predsjednika gospodina Radoslava Radišića.

Međuopćinska, pirova pobjeda Ljubuškog HDZ 1990 na Općim izborima 2014. godine kada su u pitanju glasovi birača HDZ 1990, ogleda se samo u jednom zastupničkom mjestu (Mirela Čuvalo) u Skupštini ZHŽ, dok su Dobroslav Bukmir i Ante (Tonćo) Pavlović za samo jedan glas ostali bez zastupničkog mandata, a izbor blizak HDZ 1990 u Ljubuškom navodi da je upravo potonja novoizabrana zastupnica "razigravala" sa kolegama iz Širokog Brijega, Posušja i Gruda.

Preferencije su ponovno su doveli u krizu HDZ 1990 u Ljubuškom, te pokazali neslaganje između članova ove stranke u Ljubuškom, koje se manifestira već u par navrata. Podsjećamo, Ivica Gašpara koji je obnašao dužnost predsjednika OO HDZ 1990 Ljubuški prije Radišića izjavio je da je ostavku na mjesto vodećeg čovjeka ljubuške devedesetke dao u trenutku slabosti.

Kako doznajemo od izvora bliskog HDZ 1990 u Ljubuškom nekoliko je kandidata u igri da naslijedi Radišića na mjestu predsjednika OO HDZ 1990 Ljubuški, a većina članova Općinskog odbora se zalaže za raspuštanje odbora i nove unutarstranački izbore.

Među kandidatima za novog predsjednika se spominju prvaci demokracije u Ljubuškom, stari asovi poput: Mićka Bandura, Markana Zelića i Radojka Nižića, a svoje ambicije ne kriju ni Ivica Gašpar i vječno ambciozni Dobroslav Bukmir, koji se iskazao na ovim Općim izborima u lobiranju za zastupnički mandat.

Podsjećamo, HDZ 1990 u Ljubuškom je osvojio oko 1800 glasova za županijsku razinu, a većina glasova je došla kao produkt isplate zaostataka braniteljski naknada dva dana prije izbora. HDZ 1990 i NSRzB su postigli predizborni dogovor sa Zukanom Helezom i to bez nadležnosti braniteljskih Udruga, a o tome su se očitovale brojne braniteljske Udruge u županiji dok su u Ljubuškom Udruge ostale nijeme, pa otud i relativno dobar rezultatski uspjeh HDZ 1990 u Ljubuškom.

Oko 600 članova, koji su uživali braniteljska prava, su samovoljno podigli papire iz Ureda za obranu u Ljubuškom i preko HDZ 1990 i NSRzB uz odobravanje Zukana Heleza uspjeli doći do neisplaćenih zaostataka samo dva dana prije izbora.

Poslije izbora i uvjerljive pobjede HDZ BiH i stranaka HNS-a među hrvatskim biračima, novi hrvatski član predsjedništa Dragan Čović izjavio je da će se sve neustavne revizje provedene u posljednje četiri godine biti poništene.

ljubuski-vjesnik.com