Sreća nije neki nedostižni, daleki cilj - tako barem tvrde sretne osobe. Mnogi do formule za sretan život dođu tek nakon što su prošli kroz neki oblik po život opasne bolesti ili za dlaku izbjegli tragediju, no za ostale kojima i dalje nije jasno što neke ljude čini sretnijima od ostalih, stručnjaci su sabrali 9 pravila po kojima uglavnom žive sve sretne osobe.

1. Održavaju blizak odnos s najdražim osobama, prijateljima i članovima obitelji. Benefiti takvog stava prema svojim bližnjima najviše se vide u starijoj dobi.

2. Više cijene vrijeme novac. Istraživanje je nedvojbeno pokazalo da osobe kojima je vrijeme provedeno na kvalitetan način prioritet pred zaradom, općenito imaju bolju kvalitetu života.

3. Žive unutar svojih mogućnosti. Nemati dovoljno novca za plaćanje računa i hranu jedan je od najvećih izvora stresa za svaku osobu. Pronaći ravnotežu između zarađivanja, ali i dobro rasporediti novac tijekom mjeseca za sve obveze i potrebe je vještina koja ne polazi svima za rukom - a značajno utječe na kvalitetu života.

4. Prihvaćaju druge i uživaju u sitnicama. Oni koji primjećuju i dive se "malim stvarima" poput ružičastog zalaska ili bubamare na cvijetu u pravilu su sretniji od drugih.

5. Provode mnogo vremena s prijateljima. Najbliži prijatelji nas usrećuju, pogotovo ako je riječ o pozitivnim osobama koje u svemu nalaze nešto dobro.

6. Brinu o svojim bližnjima i nastoje ih usrećiti kad god je to moguće. To se ne odnosi samo na prijatelje i članove obitelji, nego i na sve koji im se usput nađu na putu, a potrebna im je pomoć. Činiti dobra djela obično znači da ćete se dobro i osjećati.

7. Troše novac na iskustva, a ne na stvari. I materijalno usrećuje, no nova iskustva i stvaranje uspomena primjerice na putovanjima, izletima ili druženjima dokazano imaju duže "sretno djelovanje".

8. Aktivno se bave sportom. Tjelesna aktivnost pomaže kod eliminacije stresa, kao i kod riješavanja psiholoških problema. Istraživanja su pokazala da je fizička aktivnost direktno povezana s osjećajem sreće.

9. Žive u trenutku. Za razliku od osoba koje su "zapele" u prošlosti i onih koje čitavo vrijeme žure u budućnost, oni koji su naučili cijeniti svaki trenutak koji im život nosi u pravilu su mnogo sretniji. Pritom uvelike pomaže i meditacija.