Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak potvrdile da je u zajedničkom napadu kurdskih i ameirčkih snaga ubijen Abu al-Hasan al-Muhadžir, glasnogovornik Islamske države i jedan od vodećih ljudi te džihadističke organizacije.

Muhadžir je ubijen u u sirijskom gradu Jarablusu u provinciji Alepa, rekao je novinarima dužnosnik SAD-a koji je tražio da ostane neimenovan.

Operaciju koja je dovela do smrti ''Bagdadijevog drugog čovjeka, ili jednog od tih drugih ljudi'' provele su i snage SAD-a, rekao je dužnosnik dodavši da su Sirijske demokratske snage (SDF) imale veliku ulogu u njoj, javlja Hina.

Milicija sirijskih Kurda YPG objavila je u nedjelju da je glasnogovornik džihadističke skupine Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkom napadu Kurda i američkih snaga na sjeveru Sirije.

SDF u kojima glavnu sastavnicu čini YPG, objavile su da su metu gađale blizu Jarablusa, a glavni zapovjednik SDF-a Mazloum Abdi rekao je da je napad ''nastavak prethodne operacije'' u kojoj je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi, vođa IS-a.

On je na Twitteru napisao da je glasnogovornik uzet za metu u selu Ain al-Bayda na sjeveru pokrajine Alep i da je bio desna ruka al-Bagdadija.

Odbjegli čelnik IS-a Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije noću na nedjelju, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj skupini, javila je Hina.