Potres umjerene jačine pogodio je jučer Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je u tuzlanskom rudniku Dubrave došlo do odrona zemlje. "Možemo potvrditi da se nesreća dogodila. Na terenu se nalazi županijski dežurni tužitelj", rekao je dežurni operativni MUP-a TŽ.

Prema neslužbenim informacijama, u nesreći su stradale tri osobe na koje se obrušila zemlja. Spasilačke službe tragaju za četiri osobe koje su ostale zatrpane na Površinkom kopu Dubrave usljed zemljotresa koji je u subotu oko 22:20 sati pogodio šire područje Tuzlanske županije, prenosi Klix sa mjesta događaja.

Jedna osoba je još sinoć izvučena i prevezena na UKC Tuzla, dok se za četiri osobe, kako se neslužbeno saznaje, traga. Na mjestu nesreće se nalaze pripadnici Jedinice za specijalne namjene MUP-a TŽ, a prilaz je otežan zbog velikih količina blata.

Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28) su poginuli, a Edin Herić je preživio kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon potresa koji je zadesio područje Tuzlanske županije. Oni su poginuli na radilištu gdje se vrši otkrivanje uglja. Prema prvim informacijama riječ je o osobama koje nelegalno kopaju ugalj, piše 'Dnevni avaz'.

"Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određene osobe došle u ugljenu etažu u kop i to sa dva traktora. U jednom momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerojatno, 4 osobe. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 tisuća kubika zemlje i pokušavamo doći do zatrpanih osoba", kazao je Nuraga Duranović glavni rudarski inspektor FBiH.

Bljesak.info