Udruženje poslodavaca Federacije BiH zatražilo je da hitno bude potpisan privremeni socijalni sporazum s Vladom FBiH i sindikatom kojim će biti zabranjeno otpuštanje radnika tijekom krize izazvane virusom korona.

U priopćenju za javnost, Udruženje od nadležnih institucija FBiH i kantona zahtijevaju hitno potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma kojim će se za vrijeme njegovog trajanja zabraniti otpuštanje radnika zbog krize, uvesti institut čekanja, regulirati godišnji odmori i rad od kuće, navodi Srna.

Zatraženo je da se smanje plaće onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plaće, kao i smanjenje plaća u javnom sektoru za 20 posto.

U priopćenju se navodi da udruženje traži i da se reguliraju obveze poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznosu.

"Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti leks specialis kojim bi se regulirala ova pitanja", navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U Udruženju smatraju da se kod Agencije za bankarstvo i banaka mora insistirati da napuste autističan pristup i omoguće moratorij svima koji to zatraže, u protivnom FBiH i kantoni trebaju otkupiti te kredite i regulirati način njihove otplate, po prestanku krize.

"Privremeno treba odgoditi rokove plaćanja direktnih poreza, akontacija poreza i parafiskalnih nameta, ukinuti i smanjiti troškove najma poslovnih prostora u vlasništvu države, te prekinuti izvršne postupke i postupke prinudne naplate za fizička i pravna lica", dodaje se u priopćenju.

Zatraženo je i da prestane naplaćivanje komunalnih usluga za fizička i pravna lica, a po prestanku krize da se pristupi rješavanju pitanja nenaplaćenih potraživanja.

Iz Udruženja zahtijevau od institucija vlasti na svim razinama da odgovorno i savjesno rade svoj posao s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i gospodarstva.