Nogometna reprezentacija Ukrajine peta je koja je osigurala nastup na EURU 2020. i to kao pobjednik skupine B zahvaljujući 2:1 (2:0) domaćoj pobjedi protiv europskog prvaka Portugala u susretu 8. kola.

Ukrajina je do prednosti od 2:0 stigla u prvih pola sata susreta golovima Jaremčuka (6) i Jarmolenka (27). Portugal je smanjio na 2:1 pogotkom Cristiana Ronalda (72-11m) s bijele točke, a do kraja susreta je imao i igrača više jer je isključen Stepanenko. Ipak, Ukrajinci su uspjeli zadržati prednost.

U drugom susretu ove skupine igranom u ponedjeljak Srbija je kao gost svladala Litvu sa 2:1 (0:0). Oba gola za Srbe postigao je Mitrović (49, 53), a poraz Litve ublažio je Kazlauskas (79).

Portugal ili Srbija - tko će biti drugoplasirani?

Ukrajina je osigurala prvo mjesto u skupini sa 19 bodova, drugi Portugal ima 11, a treća Srbija 10. Luksemburg s četiri i Litva s jednim bodom nemaju izgleda za odlazak na EURO.

Svjetski prvak Francuska je na svom Stade de Franceu igrala 1:1 (0:0) protiv Turske, a tim rezultatom oba sastava su napravila dodatni korak ka prolasku na EURO iz skupine H. Francuska je povela golom Girouda (76), no vrlo brzo potom poravnao je Ayhan (81).

Turska i Francuska sada imaju po 19 bodova, četiri više od trećeg Islanda, a do kraja kvalifikacija ostala su još dva kola.

Island zadržao teoretske šanse, Kosovo i dalje sanja

Island i Albanija ostvarili su rutinske pobjede protiv nedoraslih suparnika, Island je kao domaćin sa 2:0 nadigrao Andoru, dok je Albanija kao gost sa 4:0 bila bolja od Moldavije.

U skupini A Engleska je sa 6:0 (4:0) u Sofiji deklasirala Bugarsku i tako se izdvojila na vrhu ljestvice. Pogotke su postigli Rashford (7), Barkley (20,32), Sterling (45+3, 69) i Kane (85).

Izglede za odlazak na EURO zadržalo je i Kosovo 2:0 (2:0) pobjedom protiv Crne Gore u Prištini do koje je stiglo pogocima Rrahmanija (10) i Muriqija (35).

Engleska je na vrhu skupine sa 15 bodova, druga Češka ima 12, treće Kosovo 11, dok su na dnu Crna Gora i Bugarska sa po tri boda.