Ako imate nešto dulju kosu, vjerojatno imate i zalihe gumica za kosu, a posebno ljeti.

Popularne su već dugi niz godina, a ako niste znali, prvi su put gumice za kosu proizvedene davne 1960. godine.

Od tada se stalno vračaju u modu, a koriste se i neovisno o njoj. Kako postoje razni oblici gumica za kosu, svatko će sigurno pronaći nešto za sebe. Ljeti su naravno neophodne jer kome se da raditi frizure kada je vani ovako vruće…

Verzija gumica za kosu koje su ukrašene platnom "scrunchies'" su jednostavne za nošenje a i rade manje štete kosi od onih klasičnih. Moguće je da je nosite i na ruci, u slučaju da vam zatreba tijekom dana. No ako ih nosite često, možda zaboravljate na jednu važnu stvar. Na stranici Pop Sugar ističu kako je vjerojatno da kosu perete često, ali gumice ne, pa one mogu biti puno prljavije nego što mislite. Može se i pretpostaviti da ih niti ne perete sve dok se ne potrgaju…, piše Ordinacija.hr

Evo zašto je važno prati gumice za kosu redovno

Jedan od razloga je što na sebi imaju puno materijala koji sakuplja znoj i prljavštinu iz kose, za razliku od običnih gumica.

Dermatolog, dr. Daniel Lanzer  je pojasnio „Ovakve gumice za kosu mogu biti dom bakterijama i gljivicama, koje, kada dođu u kontakt s kožom, mogu uzrokovati brojne infekcije koje sigurno ne želite. Dr. Stephanie Nichols, se slaže i napominje da se radi o savršenoj okolini za razvoj gljivica i bakterija.

Poput bilo kojeg odjevnog predmeta, i gumice koje su obložene materijalima treba prati, bilo da se radi o pamuku, satenu ili baršunu. Ako je u pitanju materijal poput pamuka, sigurno ih je prati u perilici s ostalim odjevnim predmetima, a ako želite da traju dulje, ili su od osjetljivog materijala, operite ih ručno.

Kako biste to pravilno napravili, i riješili se svih prljavština, u vodu stavite malo šampona i omekšivača te ih nježno operite rukama, i ostavite da stoje u vodi nekoliko minuta. Isperite ih čistom vodom i istisnite višak vode. Neka se potpuno osuše, ljeti će to stvarno kratko trajati. Kako god ih prali, činite to redovno kako ne biste prljave gumice stavljali na ruke ili kosu.

Ispadanje kose nakon bolesti i stresa nije neuobičajeno! No, znate li koje pretrage trebate napraviti?

Zaštitite kosu od sunca

Kosa ljeti sigurno treba zaštitu jer će more i sunce djelovati na njezino isušivanje i pucanje.

Kako biste to spriječili nabavite na vrijeme preparate koji djeluju kao zaštita i nakon svakog izlaska iz mora, kosu isperite i nanesite zaštitu.

Prirodan izgled kose je dobrodošao tijekom ljeta, pa joj dozvolite da se odmori i ne zatežite ju u čvrsti rep ili pandžu, jer su tjeme i kosa nakon cjelodnevnog boravka na suncu osjetljiviji nego inače. Lagano podignuta kosa, neuredna punđa ili pletenica idealne su frizure za ljetne dane. Dobar način za zaštitu kose tijekom ljeta je svakako izbjegavanje sunca ili nošenje šešira, ali ako to nije opcija onda obavezno na kosu nanesite spomenute preparate sa zaštitnim faktorom.

Lijeti je pametno i koristiti šampone i njegu bez parabena i sulfata obogaćene vitaminima (E i C) koji djeluju antioksidativno jer smiruju pucanje vrhova i popravljaju oštećenu kosu na staničnoj razini te ubrzavaju oporavak, popravak i regeneraciju kose.