Oko 36.000 ljudi evakuirano je nakon velikih poplava uzrokovanih obilnim kišama u jugoistočnoj kineskoj pokrajini Fujian, izvijestila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na lokalne vlasti.

Veliki dijelovi Fujiana razoreni su nakon jake kiše koja pada od subote ujutro, zbog čega su vlasti izdale nalog za evakuaciju, navodi se u izvješću.

Ogromne štete od poplava

Obilne oborine pogodile su gotovo 180.000 ljudi, a poplave uništile 12.350 hektara usjeva, prouzročivši izravne ekonomske gubitke od oko 225 milijuna dolara.
 


Između subote ujutro i nedjelje ujutro neke su hidrološke postaje u 11 rijeka u pokrajini izvijestile o vodostajima do 3.65 metara iznad razine upozorenja. Do jučer ujutro vodostaji na sedam postaja ostali su iznad ove oznake.

Za nekoliko regija predviđaju se daljnje obilne oborine, upozorile su sinoć kineske vlasti.

Očekuje se još pljuskova i grmljavinske oluje

Prema Nacionalnom meteorološkom centru, očekuje se da će dijelovi jugoistočnih provincija Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan i Guangdong te zapadnije pokrajine Guizhou, Guangxi, Sečuan i Yunnan i danas biti pogođeni jakim oborinama ili olujama. Predviđeni su jaki pljuskovi, uključujući količinu padalinu veću od 70 milimetara na sat i grmljavinske oluje, izvijestio je Centar.

Ministarstvo vodnih resursa i Meteorološki zavod izdali su narančasti stupanj upozorenja - drugi najviši. Za neka područja u jugozapadnom Zhejiangu i sjevernom Fujianu izdano je najviše crveno upozorenje zbog opasnosti od izlijevanja planinskih potoka, a od lokalnih vlasti zatraženo je da poduzmu mjere predostrožnosti.