Na narednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naći će se prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o uvođenju privremene carine na svježe svinjsko i goveđe meso koje se uvozi iz Europske unije. Poljoprivrednici najavljuju prosvjede ako Vijeće ministara ne usvoji ovu mjeru.

Odlukom o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije planira se uvođenje privremene carine od 10 posto plus dodatnih 2,5 KM za svaki uvezeni kilogram govedine i 1,5 KM po kilogramu za svinjetinu. Stočari pozdravljaju ovu mjeru. Kažu da je trebalo mnogo ranije primijeniti, jer nekontrolirani uvoz obara cijene i uništava domaću proizvodnju.
 

“Taj uvoz sirovina koje dolaze je subvencioniran jednostavno iz EU i na našem tržištu obara drastično cijenu domaće proizvodnje“, upozorava Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS.

“U zadnjih desetak godina od potpisivanja SSP-a taj prekomjerni uvoz dao je rezultat da nam je narušena proizvodnja i bilježi stalni pad”, podsjeća Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Uvođenje privremenih zaštitnih mjera na uvoz svježeg svinjskog i goveđeg mesa iz Europske unije za razliku od stočara nije obradovalo uvoznike i domaće proizvođače, koji smatraju da bi u tom slučaju na tržištu moglo doći do nestašice i rasta cijena.

“To jeste jedna od potencijalnih opasnosti. Međutim ukoliko se procijeni da se tržište kreće u tom pravcu ta mjera može da se na neki način stvari van snage“, ističe ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Domaći poljoprivrednici najavljuju prosvjede u Sarajevu ukoliko Vijeće ministara ne usvoji odluku u uvođenju zaštitnih mjera. Tražit će i ostavke ministara koji budu glasali protiv.

“Ako ne bude, idemo koordinirano u prosvjed. Tražimo uvođenje prelevmana, carina na svježe rashlađeno meso juneće i svinjsko i to je to. Ne bude li ništa od toga tražit ćemo po imenima tko nije bio za to”, izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Na jednoj strani uvozni lobi, na drugoj domaći poljoprivrednici. Tko će biti jači, kao i tko će biti za, a tko protiv znat će se već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, piše BHRT.