Politička nestabilnost u SAD-u tj.Trumpova politika koja se nimalo ne sviđa ni Amerikancima niti američkim partnerima te situacija u Europi u kojoj postoji rizik da će u Francuskoj i još nekim članicama pobijediti stranke koje se protive EU i najavljuju mogućnost referenduma o članstvu pridonijele su naglom skoku cijena plemenitih metala na globalnoj razini.

Dva puna mjeseca 2017.godine su investitorima donijeli neočekivano visoke prinose. Od početka godine cijena platine je skočila 14%, cijena zlata je porasla čak 9% dok je srebro skuplje nevjerojatnih 15%, piše Lider media.

Nakon dugog perioda niskih stopa inflacije konačno se i to promijenilo te se stope kreću oko 2% što je optimalna razina. Kako pri visokim stopama novac gubi na vrijednosti investitori tada kapital ulažu u plemenite materijale i na taj način dižu cijenu.

Stručnjaci smatraju da rast cijena neće potrajati pogotovo što je sve izglednije da u Francuskoj Le Pen neće postati predsjednica što će rezultirati prodajom zlata. Također je za očekivati da će centralne banke pokušati zaustaviti stopu inflacije dizanje kamatnih stopa u eurozoni, Japanu i SAD-u što će također rezultirati prodajom plemenitih metala. Sve zajedno dovesti će do pada cijena zlata.

Na svjetskim tržištima žitarica cijene su padale i rasle proteklog tjedna zbog mnogo faktora. Problemi prijevoza u Brazilu gurali su cijene sojinog zrna ka porastu dok su istovremeno prognozirane vrlo visoke brojke usjeva gurale cijene prema dolje.

U južnom Peruu i dalje nije dozvoljen ribolov. Iduća sezona u sjevernom djelu kreće u travnju . Prodaja ribljeg brašna je stala, proizvođači ne žele prodati više nego što mogu proizvesti , a kupci ne žele kupiti veće količine po nešto višim cijenama.

Cijene peruanskog ribljeg brašna za iduću sezonu su nepromijenjene dok su cijene europskog ribljeg brašna nešto pale nastavno na pad cijena u Peru prije nekoliko tjedana.