Koelnska se policija brani od kritika da je postupala po rasističkim kriterijima kad je u novogodišnjoj noći na željezničkom kolodvoru kontrolirala isključivo osobe sjevernoafričkog podrijetla.

"Policija u Koelnu je postupala odmjereno. O tomu koga ćemo kontrolirati ili ne nije odlučivala boja kože nego ponašanje", rekao je zapovjednik lokalne policije Juergen Mathies na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo što je policija bila spremna i spriječila napade poput onih prije godinu dana kada je u novogodišnjoj noći nekoliko stotina žena seksualno napastovano i opljačkano, a počinitelji su uglavnom bili azilanti iz sjevernoafričkih zemalja.

I ove godine su se skupine izbjeglica, uglavnom mladih muškaraca iz sjevernoafričkih zemalja, preko socijalnih mreža dogovarali o dolasku na koelnski željeznički kolodvor. Velik broj njih je zbog agresivnog ponašanja zaustavljen prije dolaska u Koeln.

Nekoliko lijevičarskih političara kritiziralo je policiju da obavlja kontrolu isključivo po načelima tzv. rasnog profiliranja, pregledavajući osobe s određenim vanjskim obilježjima poput boje kože.

Izbjeglice iz sjevernoafričkih država su od novogodišnje noći 2016. pod prismotrom vlasti zbog visokog broja kriminalaca među tom izbjegličkom skupinom.

I napadač na berlinski božićni sajam je podrijetlom iz Tunisa.

Izbjeglice iz Sjeverne Afrike nemaju gotovo nikakve izglede za stjecanje političkog azila, ali je njihovo protjerivanje otežano zbog nespremnosti zemalja Magreba da ih prime natrag.

Većina njih je u jeku izbjegličkog vala stiglo u Njemačku preko Italije nadajući se političkom azilu.