Stotine policajaca pretražile su nekretnine članova i pristaša Hamasa u Njemačkoj. Pretresi su se dogodili jutros nakon službene zabrane bilo kakve aktivnosti militantnoj skupini Hamas ili potpore toj skupini, javlja AP.

Njemačka vlada provela je zabranu 2. studenog i raspustila Samidoun, skupinu koja je stajala iza proslave u Berlinu Hamasovog napada na Izrael 7. listopada.

Njemački obavještajci procjenjuju da Hamas ima oko 450 članova u zemlji

Njemačka obavještajna služba procjenjuje da Hamas ima oko 450 članova u zemlji. Njihove aktivnosti sežu od izražavanja sućuti i propagandnih aktivnosti do financiranja i prikupljanja sredstava za jačanje organizacije u inozemstvu.

"Nastavljamo našu dosljednu akciju protiv radikalnih islamista", rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. "Zabranom Hamasa i Samidouna u Njemačkoj poslali smo jasan signal da nećemo tolerirati bilo kakvo veličanje ili potporu Hamasovom barbarskom teroru protiv Izraela", dodala je.

Racije, koje su se uglavnom odvijale u Berlinu, imale su za cilj provođenje zabrana i daljnju istragu skupina, navodi njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju. U Berlinu i pokrajinama Donja Saska, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Schleswig-Holstein pretraženo je ukupno 15 nekretnina.

U Berlinu pretresi na 11 lokacija

Samo u Berlinu više od 300 policajaca izvršilo je pretrese na 11 lokacija kako bi zaplijenili dokaze i imovinu. Sedam pretresa odnosilo se na Hamas, a četiri na Samidoun.

Pretresi su se uglavnom odvijali u domovima navijača i prostorijama jedne palestinske udruge, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Nakon posljednjeg rata između Izraela i Hamasa, Njemačka se bori protiv skupina koje podržavaju antisemitizam.

Policija je u utorak pretražila domove 17 osoba u južnoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj koji su optuženi za širenje antisemitskog govora mržnje i prijetnji Židovima na internetu. Prošlog četvrtka je njemačka policija izvršila raciju na 54 lokacije diljem zemlje u istrazi organizacije sa sjedištem u Hamburgu.

Za njih se sumnja da promiču ideologiju iranskog vodstva i da možda podržava aktivnosti Hezbolaha u Njemačkoj.

Njemačka ministrica: Islamisti i antisemiti se ne mogu i ne smiju osjećati sigurno nigdje ovdje

"Pratimo islamističku 'scenu'. Islamisti i antisemiti se ne mogu i ne smiju osjećati sigurno nigdje ovdje. Članovi i pristaše Hamasa u Njemačkoj također su posvećeni utjecaju na politički i društveni diskurs u zemlji", rekla je ministrica Faeser.

Hamas se zakleo da će uništiti Izrael i odgovoran je za mnoge napade bombaša samoubojica i druge smrtonosne napade na civile i izraelske vojnike. Nakon upada grupe u Izrael u listopadu, Izrael je obećao da će izbrisati Hamas.

Američki State Department proglasio je Hamas terorističkom skupinom 1997. godine. Europska unija i druge zapadne zemlje također ga smatraju terorističkom organizacijom.