Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istaknuo da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane neovisna država.

Govoreći o krizi koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja rapodjele imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida.

Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče.

-Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo što je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost - izjavio je Dodik za "Politiku".

On je naglasio da RS odbija da živi u neustavnoj BiH.

- Da ne otkrivam sve detalje, reću ću dio: BiH će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam uvjeriti Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH - istakao je Dodik.

On je upitao što će se dogoditi kada se svi ljudi iz RS vrate u institucije ovog bh. entiteteta.

- Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja RS postane neovisna država. Nemojte nas gurati u kut. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu.

- Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima - naveo je Dodik.

On je upitao što bi se dogodilo da je netko prije 10 godina odlučio da neće kontaktirati s američkim veleposlanikom u BiH i dodao da bi pola političara iz RS potrčalo kod njega.

-Ali vrijeme se mijenja. Sve što je Murphy sada uspio jeste da se uslika s jednim načelnikom u RS. Čak je pristao da se slika s njim i bez zastave BiH - ispod zastava RS i Amerike, samo da bi pribavio "dokaz" da ga nisu svi u RS odbacili - rekao je Dodik.

On je upitao kada stranci jednom odu, a otići će, kako će funkcionirati BiH.

- Da li će Sarajevo razmišljati da ono što su održali uz pomoć sile Zapada počnu da brane ulaskom na teritoriju našeg entiteta? Bolje je da počnemo da se dogovaramo, mada je za to već pomalo kasno. Treba dobro da razmisle da li bi se pokušaj da pređu entitetsku liniju pokazao kao greška - istaknuo je Dodik.

On je dodao da su doveli neizabranog predstavnika da donosi zakone.

- Odlučili smo 2005. da kažemo dosta. Od tada se tome uspješno suprotstavljamo, isko svaki dan nastoje da nam zagorčaju život. Sve to je samo još jedno uvjerenje da BiH nije mjesto za nas. Mračan i neizvjestan ambijent nije mjesto koje privlači - ukazao je Dodik.

On je naglasio da globalna politika koju kreira SAD ide za tim da poništava međunarodno pravo.

- Hoće svaki dan da određuju pravila. Biti dobar s Amerikom nije dovoljno da budete sigurni. Uvijek dolaze novi zahtjevi i mi smo to odlično razumjeli - naveo je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će Amerika sada nešto poduzeti, ali da to nije u stanju provesti.

- Naravno, dobro je izmaknuti se od njihovih morbidnih aktivnosti. Sve što su mogli, već su poduzeli. Neće nam određivati kako će se ovdje rješavati stvari - rekao je Dodik.

On je ponovio da pitanje imovine neće biti rješavano u parlamentu BiH i dodao da u Daytonskom sporazumu nije tako određeno.

On je dodao da RS ne živi život BiH.

- Mi živimo svoj život, države s vrijednostima koje njegujemo i patnjama koje imamo. Problema ima, ništa ne uljepšavam - napomenuo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pokretanja suradnje u BiH i deblokadi projekata, Dodik je rekao kako nije sklon da dugo čeka.

- Treba biti racionalan, radi se o novim ljudima, ali ako ne bude promjene, naš odnos će biti još rigorozniji. Što će nam BiH koja nam sprečava razvoj - upitao je Dodik.

On je rekao kako je SDA išla za tim da razgradi poziciju srpskog i hrvatskog naroda ovdje, malignim uticajem.

-Kako bi sve podredili sebi, koristili su nekoliko mehanizama, a najrigidnije obavještajnu službu. Namjera je bila da se Srbi i Hrvati podrede Sarajevu. To smo prekinuli i to nije malo. Imamo dokaze da je ta služba radila protiv nas, protiv 49 posto teritorije svoje države - ukazao je Dodik.

On je dodao da su Amerikanci sve znali i podržavali direktora te službe.

Odgovarajući na pitanje što misli da čeka svijet i RS u idućih desetak godina u kontekstu promjena na geopolitičkoj sceni, Dodik je rekao da se svijet mijenja.

- Bosna je neuspješna zemlja, bez šanse da uspije. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci. Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovdje vodimo antikolonijalnu borbu. Ja sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu nitko ne može da izgradi i popravi. Ovo je na štetu svih - naglasio je Dodik.

On je upitao zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmjere na ono čime mogu da upravljaju, jer Banja Lukom sigurno ne mogu, niti će moći.

- Pozivam i njih da budu dio pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije, u tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem dio dogovora - zaključio je Dodik.