U drugoj polovini 2014. godine na području PU Konjic, dogodio se veći broj kaznenih djela razbojstava i teških krađa (krađa stoke), što je izazvalo veće uznemirenje građana na ovom području.

Nakon otvorene kriminalističke obrade od strane Odjela krim. policije PU Konjic i u suradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, koji su lišili slobode E.P. (1987.) iz Kaknja, nastanjen u Kaknju, S.S. (1965.) rođen u Kaknju, nastanjen u Sarajevu, A.S. (1992.) rođen u Zenici, nastanjen u Sarajevu, E.T. (1994.) rođen u Bochumu (Njemačka), nastanjen u Visokom, E.S. (1990.) rođen u Zenici, a nastanjen u Sarajevu i B.A. (1993.) rođen u Zenici gdje je i nastanjen, djelatnici PU Konjic razriješili su pet kaznenih djela razbojstva počinjenih na području ove policijske uprave i 12 kaznenih djela teške krađe (krađe stoke).

Od tog broja na području PP Konjic se dogodilo devet teških krađa, na području PP Jablanica jedna teška krađa i na području PP Prozor dvije teške krađe. U tim slučajevima ukupno je otuđeno 13 komada krupne stoke i 35 komada sitne stoke.

Osumnjičeni su nakon kriminalističke obrade predani nadležnom tužitelju Kantona Sarajevo, a od strane djelatnika PU Konjic slijedi podnošenje zvješća o kaznenim djelima nadležnom tužitejstvu HNŽ, navedeno je u priopćenju iz MUP-a HNŽ.

Osim gore navedenih djela, uhićenima se na teret stavljaju razbojništva po Sarajevu. Policija u Sarajevu je tijekom utorka provela akciju uhićenja ovih osoba kod kojih je pronađeno i oduzeto: puškomitraljez bez nožica, automatska puška, dva pištolja, dva vozila, više mobitela i SIM katica, tri tablet uređaja, manja količina zlatnog nakita, pet fantomki, veći broj srećki Lutrije BiH, garderoba i obuća korištena prilikom vršenja kaznenih djela, određena suma novca, te manja količina marihuane.

"Tijekom kriminalističke obrade, u prisustvu postupajućeg tužitelja i branitelja osoba lišenih slobode, policijski službenici su zadokumentirali i potkrijepili dokazima izvršenje 15 teških oblika razbojstava u Sarajevu.

Također, na području općine Ilidža, zadokumentirane su i dvije paljevine vozila koje su vršili neposredno prije izvršenja kaznenih djela razbojstava u BH Pošti u naselju Tarčin i poslovnom objektu u Rakovici. Više uhićenih su u potpunosti priznali izravno učešće u vršenju kaznenih djela, a u rad su se uključili i policijski službenici iz ostalih MUP-ova koji su do sada zadokumentirali ukupno 17 kaznenih djela.

Pored toga, rasvijetljeno je ukupno 20 kaznenih djela krađe stoke koja su u ranijem razdoblju izvršena na području općina Ilijaš, Vogošća, Ilidža i Hadžići" izjavio je Irfan Nefić, te dodao kako je provjerama utvrđeno da su za nekima od uhićenih raspisane potrage nadležnih sudova.

Šestorici razbojnika uhićenih u jučerašnjoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo Elvisu Pašaliću, Sabahudinu i Edinu Silajdžiji, Belminu Ahmetoviću te Arnelu Silajdžiji i Ervinu Tašakoviću predloženo je određivanje mjere jednomjesečnog pritvora zbog organiziranja u kriminalnu grupu koja je počinila veći broj kaznenih djela.

Prijedlog je Županijskom sudu u Sarajevu nakon saslušanja osumnjičenih uputilo Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, potvrdio je za "Dnevni avaz" Alem Hamzić, glasnogovornik Tužiteljstva KS.

bljesak.info