Pazite li na zdravlje crijeva i tako da ih čistite?

Ako pratite trendove vezane za zdravlje onda znate da su mozak i crijeva povezani. Upravo je iz tog razloga važno paziti na njihovo zdravlje. Osim što biste trebali piti puno vode i jesti svježe, organske stvari, ako prehrani dodate kefir možete na odličan način podržati ravnotežu u crijevima.

Kefir pomaže

Kefir je gusti tekući napitak koji nastaje tako što se u kravlje, ovčje ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira i ostave jedan do dva dana kako bi mlijeko fermentiralo. Poput druge fermentirane hrane i kefir sadrži dobre bakterije koje vaša crijeva vole. Ti grumenčići kefira su ustvari živi probiotik. Možete pronaći i veganske verzije kefira koji se rade od biljnog mlijeka, ako to više odgovara vašoj prehrani. Živi mikroorganizmi u ovom napitku su puno jači od onih koji se nalaze u jogurtu pa je tako kefir odličan pripravak koji će čuvati zdravlje crijeva. Ti su probiotici zaslužni i za bržu probavu ali i za bolje raspoloženje, piše Ordinacija.hr.

Uz to je kefir odlično sredstvo za borbu protiv upala i upalnih procesa koji se mogu odvijati u vašem organizmu. Ako se osjećate bezvoljno, možda crijevima treba dodatna pomoć od probiotika kako bi se stvari malo „pokrenule“.

Jedite dovoljno vlakana

Kao dodatak zdravim bakterijama, trebali biste unositi i dovoljno vlakana u organizam kako bi se crijevo kvalitetno ispraznilo. Portal Healthline ističe da će namirnice pune vlakana pomoći zdravlju crijeva ali i olakšati pražnjenje koje je potrebno kako bismo se riješili svih štetnih tvari iz organizma. Možete dodati sjemenke jutarnjem obroku s kefirom kako biste poboljšali probavu. Kada su u pitanju napici, stručnjaci napominju kako je važno dodati različite napitke obrocima. Čišćenje raznim napicima, smatraju stručnjaci, može nanijeti štetu crijevima, pa umjesto njih odaberite svježe pripremljene sokove koji će vam pružiti nutrijente.

Uz tu novu rutinu s kefirom, sjemenkama i napicima, možete odabrati i čaj za čišćenje crijeva poput onoga s aloe verom, paprom, češnjakom i đumbirom koji su jako dobri za crijeva.

Ako vas muči zatvor i niste puni energije, pazite na zdravlje, a posebno na zdravlje crijeva. No ako vam trbuh i probava zadaju probleme već dulje vrijeme, onda je pametno kontaktirati liječnika.