Pfizer, koji je na tržište iznio prvo američko odobreno cjepivo protiv COVID-a, provodi kliničko ispitivanje prvog stupnja oralne antivirusne terapije koje bi pacijent mogao uzeti kada prvi put razvije simptome zaraze koronavirusom.

Ukoliko uspiju, ovo će biti prvi oralni antivirusni lijek za liječenje COVID-a na ovaj način.

Pokus se provodi u SAD-u, a oslanja se na inhibitore proteaze - istu vrstu tehnologije koja se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C.

Ispitivanje je 'randomizirano' što znači da uključuje i placebo grupe, te uključuje i ispitivanja s jednom i više doza, piše Forbes.

Kompanija također proučava intravenski antivirusni lijek za liječenje COVID-a, koji se sada koristi na pacijentima iz kliničkih ispitivanja koji su hospitalizirani zbog ove infekcije.

"Zajedno, dva [oralna i intravenska antivirusna sredstva] mogu stvoriti paradigmu liječenja od početka do kraja koja će nadopuniti cijepljenje", rekao je glavni znanstvenik službenik Pfizera Mikael Dolsten.

cijepljenje i terapijski tretmani mogli bi biti način za povratak u normalne aktivnosti.

Jedini antivirusni tretman COVID-a, koji je odobrila američka FDA, je Gileadova terapija Remdesivirom, ali kliničke studije sugeriraju da lijek nije visoko učinkovit u liječenju COVID-a; navodno može blokirati koronavirus da se replicira u tijelu. SAD su dodijelile odobrenja za hitnu upotrebu i za druge tretmane: Liječenje antitijelima koje su razvili Eli Lilly i Regeneron, te kombinirano liječenje Remdesivirom i baricitinibom (protuupalno).

Pfizer će podijeliti detalje o studiji i predkliničkim podacima 6. travnja tijekom sastanka Američkog kemijskog društva.