Lijek koji bi trebao ciljano uništiti karcinom u prvoj je fazi istraživanja na ljudima, tim je povodom za Dnevnika Nove TV govorio znanstvenik Ivan Đikić.

- Ovo je veliko znanstveno otkriće. Riječ je o tome da su znanstvenici već dugi niz godina pokušavali naći inhibitor tog proteina PCNA koji je specifičan. Mutiran je u tumorskim stanicama i omogućava tumorskim stanicama da se brzo dijele, a da istom popravljaju svoj genom koji je oštećen.

Ukoliko blokiramo taj protein, dolazi do krize u tumorskim stanicama, a tumorska stanica umire preko apoptotskog puta. Znanstvenici su pokazali i da je to više specifično za umiranje tumorskih stanica, a manje ima utjecaj na normalne, prirodne stanice - pogotovo matične stanice kod ljudi.

Osam ispitanika

Jako je važno reći ljudima da to još uvijek nije lijek, to je u pretkliničkoj fazi sastojak, inhibitor koji sad ulazi u klinička ispitivanja. Kroz klinička ispitivanja moramo biti sigurni prvo da ne šteti, drugo da djeluje kod ljudskih tumora - pojašnjava Đikić.

U prvoj fazi istraživanja osam je ispitanika, a naučnik tumači da će ih biti i više - prva faza može trajati godinama, a postupak može trajati od tri do sedam godina, ovisno o učinku i djelotvornosti lijeka.

- Najvažnija stvar kod ovakvih lijekova je da provjerimo djelotvornost kod različitih vrsta tumora, ako će se potvrditi da ima isti učinak. Za sada je još uvijek to teško reći i nisam siguran će imati učinak kakav ima momentalno u eksperimentalnim fazama na sve vrste kod ljudi, ali to je ono što nas kao naučnike motivira, moramo te lijekove unaprjeđivati. I ako djeluje kod nekoliko vrsta tumora, to je već veliki napredak, nastavio je Đikić.

Odricanje od profita

Na pitanje je li realno očekivati da će se farmaceutska industrija, posebno onkološki lijekovi, odreći dijela velikog profita zauzvrat za jednu tabletu, naučnik je odgovorio da je to jedna od glavnih tema u zdravstvenom sistemu svijeta.

Zašto smo mi kao društvo dopustili da farmaceutska industrija diktira cijenu lijeka?

- To je pitanje nama kao društvu. Ne trebamo to pitati farmaceutska industriju, ona živi od zarade, moramo se pitati mi kako to spriječiti, kako napraviti da lijek koji dobijemo bude prihvatljiv i primjenjiv svima, s obzirom na cijenu, i da izbjegnemo lijekove koji su napravljeni samo za profit. Čini mi se da je najvažnija uloga tu nas kao država i društva da to kontroliramo i da farmaceutska industrija nema monopol nad cijenom lijeka. Potrebno je donijeti zakone u smjeru toga da svaki lijek koji bude odobren u zemlji koja ga koristi ne može biti dopušteno da oni formiraju cijenu. Država koja dopušta da se lijek koristi u njezinom zdravstvenom sistemu mora definirati određena pravila. To smo napravili u mnogim drugim stvarima i vjerujem da to treba napraviti i u lijekovima - kazao je Đikić.